31.5.10

Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος


Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, ανακοίνωσε σήμερα την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. 


Από 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους εργασιακούς, καφέ, μπαρ κ.λπ.

Ορίζεται ότι...
θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., ώστε να συμμορφωθούν.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν προχωρά ο διαχωρισμός των χώρων σε καπνιζόντων και μη.

Από 1ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμισης ή προώθησης καπνού.
Το ύψος των προστίμων είναι υπό συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο δεν θα εξαιρεθούν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κέντρων ή οι ίδιοι οι καπνιστές.

Ο έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων του νόμου δίνεται στην αστυνομία ή στο λιμενικό, ανάλογα με τους χώρους αρμοδιότητας. Το σώμα των επιθεωρητών υγείας θα έχει επικουρικό ρόλο, και αυτό μόνο για τους χώρους που αφορούν στην υγεία.
zougla.gr