20.5.10

Ιαπωνία: "Ασυγχώρητη" η ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ



Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010, 08:43
«Ασυγχώρητη» έκρινε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yukio Hatoyama, την ενέργεια της Βόρειας Κορέας, που είναι υπεύθυνη, σύμφωνα με διεθνή διερευνητική επιτροπή, για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου το Μάρτιο.

«Η χώρα μας υποστηρίζει πλήρως τη Νότια Κορέα», είπε σε δήλωση που ανέγνωσε εκπρόσωπός του. «Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι ασυγχώρητη και την καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, όπως και η διεθνής κοινότητα».

Διεθνής διερευνητική επιτροπή απεφάνθη σήμερα ότι το ναυάγιο του πολεμικού πλοίου «Cheonan», στις 26 Μαρτίου, προκλήθηκε από τορπίλη που εκτόξευσε βορειοκορεατικό υποβρύχιο....

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Βόρειας-Νότιας Κορέας




Σκληρά μέτρα δήλωσε ότι λάβει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Lee Myung-bak, σε βάρος της Βόρειας Κορέας, καθώς την θεωρεί υπεύθυνη για τη βύθιση της κορβέτας του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 ναυτικοί.

«Θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, και μέσω της διεθνούς συνεργασίας, θα πρέπει να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να παραδεχθεί την πράξη της και να ξαναγίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», είπε ο κ. bak.

Απάντηση της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δε θα διστάσει να λάβει- με τη σειρά της- σκληρά μέτρα, ακόμα και να κηρύξει πόλεμο, εάν η Νότια Κορέα επιβάλει κυρώσεις μετά την κατηγορία που εξακόντισε η Σεούλ προς την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο.

Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι το πόρισμα της έρευνας της Νότιας Κορέας που κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού αποτελεί "μύθευμα".
zougla.gr