10.5.10

Υεμένη: Επιτυχής νηοψία σε πειρατικό σκάφος από τη φρεγάτα «Έλλη»



Σε επιτυχη νηοψια ύποπτου πειρατικού σκάφους (skiff) 50 μιλια νότια της Υεμένης στον Κολπο του Αντεν προχωρησε η ελληνικη φρεγατα ''Ελλη'' που συμμετεχει στην επιχειρηση ΑΤΑLΑΝΤΑ της ευρωπαικης ναυτικης δυναμης κατα των πειρατων στην ευρυτερη περιοχη ανοικτα της Σομαλιας.

Η επιχειρηση εγινε το πρωί της Τριτης 4 Μαΐου 2010 οταν ελικόπτερο της ιαπωνικής δύναμης, που συνόδευε νηοπομπή εμπορικών πλοίων στο διεθνώς προτεινόμενο διάδρομο διέλευσης (International Recommended Transit Corridor), ενημέρωσε την φρεγατα ''Ελλη'' για την ύπαρξη του υποπτου σκαφους.

Η ελληνικη φρεγατα κινήθηκε αμεσως για να αναγνωρίσει το ύποπτο σκάφος στο οποίο διαπιστωθηκε οτι επέβαιναν επτά άτομα. Οπως ανακοινωθηκε οταν πλησίασε το πλοιαριο σε απόσταση 460 μέτρων εκτελέστηκαν φωνητικές προειδοποιήσεις από τη γέφυρα της φρεγατας χωρίς ομως αποτέλεσμα. Κατόπιν η φρεγατα εκτέλεσε προειδοποιητικές βολές με το δευτερεύον οπλισμό της (πολυβόλα MG3 και Browning) προς το ύποπτο σκάφος προκειμένου να σταματήσει, πάλι ομως χωρις αποτέλεσμα. Αντιθέτως το πειρατικό σκάφος εκτέλεσε ελιγμούς προσπαθώντας να διαφύγει. Η ''Ελλη'' ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να παρεμποδίσει το σκάφος χωρίς αποτέλεσμα. Τοτε εκτέλεσε πυρά σε ασφαλή απόσταση από το σκάφος προκειμένου να το αναγκάσει να σταματήσει....

Συμφωνα με την αναφορα που εγινε εκείνη τη στιγμή εθεάθησαν οι επιβαίνοντες να πετούν στη θάλασσα όπλα και άλλα υλικά και κατόπιν να σταματούν. Στη συνεχεια δύο ομάδες νηοψίας με την συνδρομή του ελικοπτέρου και διερμηνέα προσέγγισαν το σκάφος και εκτέλεσαν έρευνα. Κατόπιν εγκρίσεων από τον τακτικό διοικητή όλα τα ευρήματα (πυρομαχικά και ναρκωτικά) πετάχτηκαν στη θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας επετράπη στο σκάφος να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Σομαλία αφού πρώτα χορηγήθηκε στους επιβαίνοντες νερό και τρόφιμα.

Η τακτικη αυτη - οπως ανεφερε στρατιωτικη πηγη - τηρειται απο τα ευρωπαικα πολεμικα πλοια διοτι το νομικο καθεστως δεν ειναι σαφες ως προς την δικαιοδοσια .

Ο τακτικός διοικητής της επιχείρησης ΑΤΑLΑΝΤΑ της ευρωπαικης ναυτικης δυναμης , συνεχάρει το πλήρωμα της φρεγατας '' Έλλη'' λέγοντας ότι “ εκτέλεσε εντυπωσιακή δουλειά ενεργώντας με υπομονή, επιμονή και επαγγελματισμό “.

Τα Νέα