30.5.10

Απαγόρευση εξαγωγής βιομηχανικών προϊόντων στο Ιράν από την Αυστραλία


30-05-2010 13:18:06
ImageΤο υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας κατέληξε σε απόφαση με βάση την συμφωνία για τον περιορισμό της διάδοσης πυρηνικών όπλων του 1995 (Weapons of Mass Destruction- WMD Act) να απαγορεύσει την εξαγωγή ορισμένων βιομηχανικών αντικειμένων στο Ιράν.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε με το σκεπτικό ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διττό ρόλο για χρήση σε πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής.

Η απόφαση ελήφθη από το αυστραλιανό ΥΠΑΜ που συμβουλεύθηκε αρχικά το ΥΠΕΞ της χώρας, ενώ υπάρχει η συμφωνία και του υπουργείου Εμπορίου καθώς και του πρωθυπουργού της κυβέρνησης....


Η απόφαση βασίστηκε σε πληροφορίες η φύση και μέθοδος συλλογής των οποίων δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί.

Το αυστραλιανό ΥΠΑΜ έκρινε ότι δεν είναι πρέπον να κατονομαστεί η αυστραλιανή κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι υπήρξε αντικανονική συμπεριφορά εκ μέρους της.

Σημειώνεται όμως ότι η εν λόγω εταιρεία είχε πρώτα συμβουλευτεί το ΥΠΑΜ στις αρχές του προηγούμενου έτους και είχε λάβει την απάντηση ότι τα εν λόγω αντικείμενα δεν παραβίαζαν τις διατάξεις της συμφωνίας WMD Act.

Ωστόσο, στην συνέχεια υπήρξε νέα αξιολόγηση υπό το φως νέων δεδομένων και πληροφοριών με αποτέλεσμα την απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής. Αναγνωρίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση αυτή για την εταιρεία, η κυβέρνηση συνεργάζεται μαζί της στην μελέτη μέτρων και μεθόδων για τον περιορισμό των συνεπειών.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κάποια χώρα απαγορεύει την εξαγωγή πολιτικών βιομηχανικών προϊόντων στο Ιράν υπό το φόβο διττής χρήσης τους στο πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής της χώρας αυτής.

Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή φορτηγών οχημάτων για το φόβο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φορείς πυραυλικών συστημάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr