Υπογραφή συμφωνίας για την παράνομη μετανάστευση



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνάντησε την Παρασκευή, 14 Μαΐου, τον Τούρκο ομόλογο του B. Atalay, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα η τουρκική αντιπροσωπεία, υπό τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνάντηση τους, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών. 

Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας,  ...


Σε κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν, η Τουρκία, συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. 

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.

Επίσης, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά. 

Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών. 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κ. Atalay, δεσμεύτηκε δε η Τουρκία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας, που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.
Ant1