19.5.10

Βαλτώνουν 65 δισ. ευρώ

33 δισ. εκκρεμούν στα δικαστήρια και 32 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 19 Μαΐου 2010


Σοκ και αγανάκτηση προκαλεί το ύψος των καταλογισθέντων φόρων, η είσπραξη των οποίων προσκρούει στην προσφιλή πολιτική των φορολογουμένων να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη «αγοράζοντας» ακόμη και 13 χρόνια εξαιτίας της πληθώρας των υποθέσεων που κατακλύζουν τις δικαστικές αίθουσες. 
Αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 33 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η υπόθεση Βοσκόπουλου και η μη καταβολή φόρων και προσαυξήσεων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ με εκκρεμότητα 17 ετών, αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου. ...

Παρ΄ ότι το μέγεθος των καταλογισθέντων φόρων που εκκρεμούν στα δικαστήρια είναι πραγματικά αστρονομικό, η απόλυτη αδυναμία του κράτους να εισπράξει φόρους που του αναλογούν έχει πολλές ακόμα διαστάσεις. Στα 33 δισ. ευρώ των καταλογισθέντων και εκκρεμών στα δικαστήρια φόρων προστίθενται 32 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκ των οποίων αν διαγραφούν φτωχοί οφειλέτες και ΔΕΚΟ υποχωρούν στα 23 δισ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα διευκρινίζουν ότι είναι δύο διαφορετικά μεγέθη τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα εκκρεμή στα δικαστήρια, που αν αθροιστούν φτάνουν τα 65 δισ. ευρώ ή περίπου 3 φορές το φετινό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 8.282 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστο, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα κάθε χρόνο το κράτος χάνει έσοδα 25 με 30 δισ. από τη φοροδιαφυγή, ενώ η παραοικονομία, όπως εκτίμησε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, αγγίζει το 40% του ΑΕΠ προσεγγίζοντας τα 95 δισ. ετησίως.

Εκκρεμούν μέχρι 13 χρόνια
Θεωρητικά από τα 33 δισ. ευρώ των χρεών που εκκρεμούν στα δικαστήρια, το 10% θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί. «Μόνο και μόνο το 10% που βεβαιώνεται και πρέπει να εισπράττεται κατά την επιβολή προστίμων από το ΣΔΟΕ ή τις εφορίες είναι 3,3 δισ. ευρώ» λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών συμπληρώνοντας με αγανάκτηση: «Ούτε αυτό δεν πληρώνουν, αφού οι περισσότεροι επικαλούνται αδυναμία καταβολής στα δικαστήρια». Πατώντας στις δυνατότητες των νόμων, φορολογούμενοι στους οποίους καταλογίζονται πρόστιμα και έξτρα φόροι μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, αμφισβητώντας την ετυμηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι πρότινος ο νόμος όριζε ότι με την υποβολή προσφυγής ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει ποσό 10% επί του συνολικού φόρου και προστίμων που του έχουν καταλογιστεί και μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση παύουν να τρέχουν οι προσαυξήσεις και αναστέλλεται η παραγραφή για το ποινικό σκέλος των υποθέσεων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το ποσό που καταβάλλεται με την άσκηση προσφυγής αυξάνεται στο 25%, ο χρόνος άσκησης προσφυγής περιορίζεται από τους 6 μήνες στις 30 μέρες και μέχρι υπάρξει τελεσίδικη απόφαση «τρέχουν» οι προσαυξήσεις. «Το πρόβλημα δεν λύνεται» λένε στελέχη που γνωρίζουν καλά τον χώρο, συμπληρώνοντας ότι « στην πράξη σχεδόν όλοι οι δικαστές δέχονται τις αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής και στο τέλος όλο το ποσό καταλήγει να διεκδικείται σε 13 χρόνια, 4 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, 4 χρόνια στο Διοικητικό Εφετείο και άλλα 5 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

95 ΔΙΣ. ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάθε χρόνο το κράτος χάνει έσοδα 25- 30 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, ενώ η παραοικονομία αγγίζει το 40% του ΑΕΠ προσεγγίζοντας τα 95 δισ. ετησίως

Ακέφαλη η μία στις τρεις Εφορίες - διαλυμένες χρόνια οι υπηρεσίες ελέγχου

ΤΟ ΧΑΟΣ στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προφανώς δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη. Οπως επισημαίνουν όμως εκπρόσωποι των εφοριακών, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Οι ελεγκτικές υπηρεσίες ήταν κυριολεκτικά διαλυμένες και ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων έχει να εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια» λένε χαρακτηριστικά.

Στην εύλογη ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζεται ο ΚΕΔΕ, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Διότι αφ΄ ενός υπάρχει πολιτικό κόστος όταν προχωρά για παράδειγμα κατάσχεση και πλειστηριασμός ενός ακινήτου, αφ΄ ετέρου διότι οι Εφορίες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης». Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Εφορίες είναι το στοιχείο ότι μία στις τρεις είναι ακέφαλη με τις θέσεις διευθυντή ή υποδιευθυντή να μετρούν κενά ακόμα και δύο ετών, ενώ με το τελευταίο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

«Οι Εφορίες που δεν έχουν διευθυντή ή υποδιευθυντή ξεπερνούν τις 100» λένε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι των εφοριακών αναδεικνύοντας δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: οι Εφορίες Λαμίας και Κορίνθου λειτουργούν χωρίς διευθυντή για περισσότερο από δύο χρόνια! Καθοριστικής σημασίας κενά καταγράφονται και στο Λεκανοπέδιο, όπου η ΦΑΕΕ Πειραιά- η τέταρτη μεγαλύτερη Εφορία της χώρας από πλευράς είσπραξης εσόδων- είναι ακέφαλη για πολλούς μήνες, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Ε΄ Εφορία Αθηνών και η Ε΄ Εφορία Πειραιώς. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» λένε οι ίδιες πηγές που σημειώνουν ότι εντός του Μαΐου θα πρέπει να καλυφθούν με βάση τον Νόμο Ραγκούση, με μόρια και αντικειμενικά κριτήρια, 2.000 θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών για να μπορέσει να πάρει πραγματικά μπροστά η... μηχανή είσπραξης φόρων.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πάντως έντονη κινητικότητα στο θέμα της κάλυψης των κενών στις Εφορίες και εκτιμάται ότι έως το τέλος Ιουνίου το σύνολο των κενών θέσεων θα έχει καλυφθεί. Κινητικότητα καταγράφεται και στο θέμα της ενεργοποίησης των Εφοριών στην κατεύθυνση ελέγχων και είσπραξης χρεών. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 
tanea online