8.5.10

Ειρήσθω Κώστας Τερζή 251ΤΠ



Σ Τ Η Ν ΚΟΛΑΣΗ πυρός, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες της Κερύνειας μας, 22α Ιουλίου 1974, ένας ξάδελφός του τον παρακίνησε να διαφύγουν μαζί. «Όχι», είπε, «δεν φεύγω. Θα μείνω με τον αξιωματικό μου». Κι έμεινε. Έκτοτε, 36 χρόνια, κανείς δεν τον είδε. Η τελευταία, τότε, πληροφορία ήταν ότι θεάθηκε να πολεμά, τραυματισμένος κάτω από το γόνατο. Τα μαρτυρικά οστά του εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο στη σκλαβωμένη Κερύνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Στο κρανίο εμφανής η οπή της χαριστικής βολής με την οποία τον εκτέλεσαν οι Αττίλες.

Σήμερα στις 11 π.μ., τα μαρτυρικά ...
οστά του ηρωικού πολεμιστή κηδεύονται στον Άγιο Παντελεήμονα της Μακεδονίτισσας, για να ενταφιαστούν στον εκεί Τύμβο των αθανάτων Ηρώων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Ήταν μόλις 18 χρονών:

Κ Ω Σ Τ Α Σ ΤΕΡΖΗ, ένα από τα έξι τέκνα του μακαρισμένου από το 1995 Χριστάκη και της 90χρονης σήμερα Χαριτίνης Τερζή, από την Αγία Παρασκευή της σκλαβωμένης Λαπήθου. Είχε καταταγεί στην ΕΦ τον Ιανουάριο του 1974. Έξι μηνών φαντάρος τον μαύρο Ιούλη. Ολμιστής στον λόχο των φυλακίων του τραγικού 251 Τάγματος Πεζικού της Κερύνειας, απέναντι από τα πολυβολεία της τουρκικής ΤΜΤ στο Τέμπλος.

Ε Π Ε Λ Ε Ξ Ε αυτοπροαιρέτως, το προγονικό «ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτη ότω αν στοιχήσω». Στοιχημένος με τον αξιωματικό του και τους συμπολεμιστές του.

Τ Η ΦΡΙΚΗ εκείνων των ημερών στην Κερύνεια μας, μετά την άλωσή της από τον Αττίλα, τους ηρωισμούς και τις συγκλονιστικές αυτοθυσίες πολλών, έργοις Αυξεντιωμένων, πολεμιστών της ΕΦ, τις εν ψυχρώ εκτελέσεις αδηλώτων αιχμαλώτων από τους αιμοβόρους του τουρκικού στρατού εισβολής και τους Τ/κ «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ, τις καταδόσεις κρυβομένων Εθνοφρουρών στους Τούρκους, από τους εκεί υπηρετούντες Εγγλέζους Οηέδες, περιγράφει ένας, από θεία πρόνοια επιζήσας εκεί, παραλίγο εκτελεσμένος: Ο 19χρονος τότε Θεράπων Γενεθλή Κωνσταντίνου, από τον Άγιο Θεράποντα Λεμεσού, που κι ο ίδιος υπηρετούσε στο 251ΤΠ: Στο συγκλονιστικό βιβλίο, «Απόδραση από την κόλαση», που συνέγραψε πρόσφατα ο Ανδρέας Β. Πέρδικος (εκδόσεις Βιβλιοεκδοτική - Λεμεσός 2010). Μπροστά στα μάτια του, Τούρκος αξιωματικός με «Τόμσον» βολή κατά βολή, εκτέλεσε γονατιστούς πέντε συναιχμάλωτους συμπολεμιστές του. Ο Θεράπων διέφυγε! Για να μαρτυρήσει τις λεπτομέρειες του ολέθρου. Και τον ηρωισμό 18χρονων ανδρειωμένων Ελλήνων Κυπρίων, ισάξιων του Γρηγόρη Αυξεντίου, του Κυριάκου Μάτση, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, όπως ο Κώστας Χριστάκη Τερζή, τα ιερά οστά του οποίου κηδεύονται σήμερα στην προσφυγιά.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ


infognomonpolitics