16.5.10

Πακέτο 21 συμφωνιών για συνεργασία και μείωση της έντασης


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΑΝ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Πακέτο 21 συμφωνιών για συνεργασία και μείωση της έντασης

Υπό «την σκέπη» των τουρκικών μαχητικών και των παραβιάσεών τους στο Αιγαίο και μέσα στο «στενόχωρο» οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, στη μακρά, κατ' ιδίαν συνάντησή τους χθες το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, εξέτασαν τρόπους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα της αναβαθμισμένης και στενότερης ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Ο Γ. Παπανδρέου υποδέχεται τον Ερντογάν χθες στο ΜαξίμουΟ Γ. Παπανδρέου υποδέχεται τον Ερντογάν χθες στο ΜαξίμουΕνώ οι δύο πρωθυπουργοί συζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, οι ομάδες εργασίας των 10 υπουργείων από την κάθε χώρα ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις τους για διμερείς συμφωνίες και μνημόνια σ' ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας. Αυτά τα θέματα σε «άλλες εποχές» θα μπορούσαν να είναι προϊόν συνεργασίας των γενικών γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων. Σήμερα όμως, υπό «τις ειδικές περιστάσεις» του πανηγυρικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, οι συμφωνίες αυτές φέρουν την υπογραφή των αντίστοιχων υπουργών, δίνοντας περιεχόμενο στο Συμβούλιο, που εγκαινίασαν χθες πανηγυρικά οι δύο πρωθυπουργοί.
Από τις συνολικά 21 συμφωνίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η ...
συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
Είναι εμφανές ότι η συνεργασία αυτή έχει στόχο την τουριστική σύνδεση και εξάρτηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια και τον τεράστιο όγκο των τουριστών που συγκεντρώνει λόγω της διαφοράς τουρκικής λίρας - ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία αυτή θα ξεκινήσει με κοινό σχέδιο ενημέρωσης των 40 σημαντικότερων Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τουριστικά πακέτα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Δεν δίνει δείγμα
Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συμφωνίες που αφορούν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη. Ενώ η Τουρκία δεν δίνει δείγμα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, αντιθέτως υπόσχεται να εξετάζει 1.000 αιτήματα επανεισδοχής ετησίως και θέλει η είσοδος επανεισδοχής λαθρομεταναστών στην Τουρκία να περιοριστεί σ' ένα και μόνο λιμάνι στην περιοχή της Σμύρνης.
Ειδικό ενδιαφέρον ακόμα αποκτά η συμφωνία κατάργησης της βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους, που φέρουν τα «ειδικά διαβατήρια» για αποστολές που τους έχει αναθέσει ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός.
Σημαντικές ακόμα είναι οι συμφωνίες στον τομέα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα δύο υπουργεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου μη ρωσικής προέλευσης, που περνά από την Τουρκία και φτάνει στην Ιταλία.
Υπάρχουν ακόμα συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, ειδικά των σιδηροδρόμων, των επικοινωνιών και της πληροφορικής, των οδικών μεταφορών, της προστασίας δασών, αλλά και στον τομέα της παιδείας και των σχολικών βιβλίων. *

Η «τρίτη επίσκεψη» στο Προεδρικό Μέγαρο

Στις 12 χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας.
Ο Πρόεδρος καλωσόρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό μέσα στο γραφείο του λέγοντάς του πως είμαστε και θα εξακολουθούμε να είμαστε γείτονες και πως πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες.
«Η επίσκεψή μου είναι η τρίτη μου στο Προεδρικό Μέγαρο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι θα αποτελέσει αφετηρία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είναι η 6η επίσημη ή ανεπίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ στη χώρα σας.
Πιστεύω, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει ένα διαφορετικό φινάλε».
Ο κ. Παπούλιας απάντησε πως εύχεται αυτή η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα. Να ενισχύσει το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, που το επιθυμούν και οι λαοί μας. Και έχουμε χρέος απέναντι στους λαούς μας», τόνισε.
Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και αμέσως μετά ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου.

Πάγκαλος: Φανταστικός ο κίνδυνος, δεν μας χρειάζονται όπλα!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά την κρίση των Ιμίων, την υπόθεση Οτσαλάν και τη συμφωνία της Μαδρίτης) εγκαινίασε χθες τις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα και τις εντάσεις είναι κατασκευασμένα από δημοσίους υπαλλήλους (διπλωμάτες), που δουλειά τους είναι να δημιουργούν διαφορές και μετά να γίνονται υπαρχηγοί ή ηγέτες κομμάτων...
Είπε επίσης ότι η λύση για τα μικροεδαφικά προβλήματα, όπου υπάρχουν μικροδιαφορές εδαφικών λεπτομερειών, πρέπει να δίνεται από τρίτους, που είναι εντεταλμένοι προς τούτο.
Τόνισε, τέλος, ότι είναι «εθνική ντροπή να αγοράζουμε όπλα που δεν μας χρειάζονται για έναν φανταστικό κίνδυνο, που λύνεται πολιτικά».

Χρυσοχοΐδης - Αταλάι για μετανάστες

Με τον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Αταλάι συναντήθηκε χθες ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και υπέγραψε διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση στην Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας. Μάλιστα σε κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Μπιρμπίλη-Ερόγλου για τον Εβρο

Δύο συμφωνίες που αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος υπέγραψαν χθες η Τίνα Μπιρμπίλη με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος και Δασών Β. Ερόγλου.
Η πρώτη αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της διαχείρισης των νερών του Εβρου, με στόχο τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ιδιαίτερα στη ζώνη του Δέλτα. Γίνεται ειδική αναφορά στις πλημμύρες που προκαλούν καταστροφές και στις δύο πλευρές, η οποία εμμέσως ανακινεί θέμα συνεννόησης με τη Βουλγαρία, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει το μνημόνιο για τη διαχείριση και προστασία των δασών, που προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εκπόνηση και έγκριση κοινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Και αδελφοποίηση σχολείων

Με την υπογραφή δύο συμφωνιών, μιας για αμιγώς εκπαιδευτικά ζητήματα και μιας σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, θα προσδιοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας-Τουρκίας.
«Τα θέματα παιδείας μπορούν να παίξουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ώστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την καχυποψία και την εχθρότητα, που μεγαλώνει μαζί με τις γενιές» δήλωσε η κ. Διαμαμαντοπούλου μετά τη συνάντησή της με την Τουρκάλα ομόλογό της, Νιμέτ Τσουμπουκτσού. Αργά το απόγευμα υπέγραψαν δύο συμφωνίες. Η πρώτη περιλαμβάνει αδελφοποίηση σχολείων, ανταλλαγές φοιτητών, προγράμματα υποτροφιών κ.ά. Η δεύτερη αφορά την έρευνα και την τεχνολογία, με προγράμματα ανταλλαγής επιστημόνων κ.ά.

Πρόσκληση σε Σαμαρά

Πρόσκληση στον Α. Σαμαρά να επισκεφθεί την Αγκυρα και να δώσει διάλεξη, προσκεκλημένος του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Ερντογάν που είναι αδελφό με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο του ΕΛΚ, απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση που είχαν χθες νωρίς το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τις παραβιάσεις. Ηταν στην ουσία μια συνάντηση γνωριμίας. Το κλίμα ήταν πολύ καλό. Συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Δ. Αβραμόπουλος, που έχει και φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν από τότε που ήταν δήμαρχοι, ο Π. Παναγιωτόπουλος και ο Κ. Αρβανιτόπουλος και από τουρκικής οι υπουργοί Νταβούτογλου και Μπαγκίς, καθώς και ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Κατί.

Τουρκικά μαχητικά πάνω από Λήμνο και Λέσβο

Δύο ώρες πριν φτάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Ελλάδα έξι τουρκικά μαχητικά πέταξαν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Λήμνου - Λέσβου.
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πόσες παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης των αεροσκαφών. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ο χρόνος πτήσεώς τους, που ήταν από τις 9.20 το πρωί -η στιγμή που μπήκαν στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας- μέχρι και τις 9.45, που βγήκαν από το FIR Αθηνών.

Επιμένει στις διεκδικήσεις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πέρα από τις αμοιβαίες υποσχέσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών κυρίως στον οικονομικό τομέα και προς όφελος πρωτίστως της Αγκυρας, δεν παρέλειψε να επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και των απαιτήσεών της στο Κυπριακό.
Ο κύριος Ερντογάν ζήτησε μετ' επιτάσεως τον αποκλεισμό των ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, διαγράφοντας εντέχνως την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα ελληνικά αεροσκάφη είναι υποχρεωμένα να αναχαιτίζουν οπλισμένα τα τουρκικά που προβαίνουν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων. Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν ζήτησε πλήρη αμοιβαιότητα στα θέματα του Πατριαρχείου και του μουφτή στη Δυτική Θράκη, απαιτώντας την εκλογή του μουφτή ώστε να υπάρξει παραλληλία ανάμεσα στην επόμενη εκλογή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην εκλογή του μουφτή στη μειονότητα της Θράκης.
Στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν ζήτησε και πάλι τετραμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή όμως των Ηνωμένων Εθνών ή και της Ε.Ε., ώστε το Κυπριακό να έχει λυθεί μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Ζήτησε ακόμα επιτακτικά από την Αθήνα να δώσει βίζα και σε Τούρκους υπηκόους παρά τους περιορισμούς της συνθήκης Σένγκεν. Ανέφερε, επίσης, ότι το casus belli της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας «δεν λύνεται μονομερώς» και αποσαφήνισε ότι αυτό το θέμα θα λυθεί όταν καταλήξουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, εννοώντας σαφέστατα ότι η Ελλάδα δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι αν η Τουρκία δίνει σχέδια πτήσης στο Αιγαίο δεν θα υπάρχει θέμα αναχαιτίσεων και επομένως τα ελληνικά μαχητικά μπορεί να μην είναι οπλισμένα.
enet