6.5.10

Μόνο 172 ψήφους πήρε το νομοσχέδιο - Διαγραφή Ν.Μπακογιάννη από Κ.Ο. και "3" του ΠΑΣΟΚ!

Image
06-05-2010 16:41:12
(Ανανέωση 19.12):Σοβαρές αναταράξεις στα δύο μεγάλα κόμματα προκάλεσε η σημερινή ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου «Νομιμοποίησης του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Σε ότι αφορά τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως επίσης και από το ΠΑΣΟΚ οι τρείς που δήλωσαν «παρών», η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου. Συνολικά είχαμε 172 υπέρ 121 "οχι" και 3 "παρών"....


(Ανανέωση 18.25): Η Ντόρα Μπακογιάννη διέβη τον Ρουβίκωνα, όπως είχε σαφώς αφήσει να διαφανεί και υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Πιθανότατα στην κίνησή της αυτή θα ακολουθηθεί από 4-5 βουλευτές. Όμως πιθανότατα δεν θα είναι ούτε αυτές οι ψήφοι αρκετές ηια τους 180: Δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Σοφία Σακοράφα και ο Γιάννης Δημαράς ψήφισαν "λευκό"! Και δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ θα ψηφίσουν υπέρ.

(Αρχικό κείμενο): Mείζον νομικό και κατ’επέκταση πολιτικό ζήτημα φαίνεται ότι ανακύπτει μετά την πρόταση του ΚΚΕ - στην οποία συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ- να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Αν θεωρήσουμς ως δεοδμένο ότι οι 15 βουλευτές του ΛΑΟΣ αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση, όλα τα φώτα πέφτουν επάνω στην Ντόρα Μπακογιάννη και την ομάδα των βουλευτών της Ν.Δ. που θα την ακολουθήσουν στην έξοδο από τη Ν.Δ.

Μέχρι πριν λίγη ώρα η πρώην υπουργός Εξωτερικών συνεδρίαζε με μία μικρή ομάδα 4-6 βουλευτών του «σκληρού» πυρήνα της για να καθορίσει όχι τόσο την στάση της στην Βουλή, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όσο την στάση της «την επόμενη ημέρα» όταν αυτόματα θα τεθεί από το κόμμα ζήτημα παραβίασης από μέρους της, της κομματικής πειθαρχίας.

Ουσιαστικά μετά από σήμερα το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη θα βρίσκεται «εκτός Ν.Δ.» και το ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές θα την ακολουθήσουν.

Πάνω απ’όλα όμως σήμερα πρέπει να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για να μην είναι ευάλωτη εν συνεχεία η απόφαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν 180 ψήφοι, ο νόμος έχει μεγάλες πιθανότητες να χαρακτηριστεί "αντισυνταγματικός" με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων του δανεισμού των 110 δισ. ευρώ!

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποσαφηνίσει αν η πρόταση του ΚΚΕ είναι νομικά σωστή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν αρνήθηκε επί της ουσίας την ορθότητα του ισχυρισμού των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά απάντησε ότι «είναι θέμα ουσιαστικής και όχι τυπικής δημοκρατίας» και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς.

Ο Θ.Παφίλης προανήγγειλε, επίσης, ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, «δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Σφοδρότατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ασυδοσία πλιάτσικο και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα σήμερα να καλείται ο λαός να «πληρώσει το μάρμαρο».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα πάνε στον εισαγγελέα , επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν θα επιτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας.
Είναι σαφές ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιχειρηθεί να οδηγηθούν στην φυλακή προς εκτόνωση της λαϊκής κατακραυγής, στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.
Στο μεταξύ επιστολή με την οποία ζητούν τον αυστηρό έλεγχο του πόθεν έσχες, όλων όσων διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια απέστειλαν στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, 48 βουλευτές της πλειοψηφίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Κιλκίς, Θ. Παραστατίδη.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές αναφέρουν: «Καθημερινά δεχόμαστε από την ίδια την κοινωνία, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, τη χλεύη και την πλήρη απαξίωση. Είναι κοινωνική απαίτηση, αλλά και απαίτηση σύσσωμης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, να επέλθει κάθαρση και διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα, για να διασώσουμε το πολιτικό μας ήθος και να αποκαταστήσουμε τη βουλευτική μας υπόσταση».

Σύμφωνα με τους 48 υπογράφοντες την επιστολή, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την περιφέρεια, η έρευνα πρέπει να καλύψει όλους εκείνους που διατέλεσαν πρώην και νυν υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς περιφερειών, διοικητές, πρόεδροι, και διευθυντές οργανισμών και λοιπών φορέων του Δημοσίου.

«Όπου και για όποιους διαπιστωθεί απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να δρομολογείται η κατάσχεσή τους και να αποδίδονται στο κράτος», καταλήγει η επιστολή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr