28.12.09

What is tsigeli?



Posted: 27 Dec 2009 09:53 AM PST
Το ακόλουθο κειμενάκι μας έστειλε ανώνυμος αναγνώστης του Εν Κρυπτώ,προφανώς δημοσιογράφος ή διπλωματικός και πιστεύουμε ότι αξίζει να το δημοσιεύσουμε..


Εχθές βρέθηκα σε μία εορταστική εκδήλωση εν όψει των Χριστουγέννων. Μεταξύ των προσκληθέντων ήταν και Αμερικανοί. Μού συστήθηκε ένας συμπαθής κύριος που εργάζεται στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και σύντομα η συζήτηση ήλθε στα Ελληνοτουρκικά. Μού έκανε κουβέντα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βαρθολομαίου και την σχετική απάντηση του Νταβούτογλου, ο οποίος, με αφορμή την έκφραση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι αισθάνεται σταυρωμένος, προέβη στην καθόλου διπλωματική δήλωση ότι στην τουρκική ιστορία και "κουλτούρα" είναι άγνωστη η σταύρωση ως μέθοδος τιμωρίας.
Ο Αμερικανός συνομιλητής μου, ανέφερε ότι είχε 4 χρόνια προϋπηρεσίας στην Άγκυρα και κατά συνέπεια γνώριζε αρκετά τον τουρκικό λαό. Η δε αναφορά του στο σχόλιο Νταβούτογλου, είχε έναν αδιόρατο τόνο ειρωνίας εις βάρος του Βαρθολομαίου και των Ελλήνων γενικότερα.
Θέλησα να απαντήσω αμέσως στον συνομιλητή μου. Θεώρησα όμως ότι δεν είχε κανένα νόημα να αναφερθώ στο παλούκωμα, τον Αθανάσιο Διάκο κ.λπ καθώς ο άνθρωπος απλά ήταν ανενημέρωτος. Έτσι τού είπα ότι όντως η σταύρωση δεν αποτελεί την "παραδοσιακή" μέθοδο τιμωρίας και βασανισμού των Τούρκων. Οι Οθωμανοί ήταν εξπέρ στα βασανιστήρια και η πλέον "παραδοσιακή" μέθοδός τους ήταν το τσιγκέλι.

- What is tsigeli? με ρώτησε.
Προσπάθησα να είμαι όσο πιο παραστατικός μπορούσα. Τσιγκέλι είναι ένας μεγάλος σιδερένιος γάντζος όπου συνήθως κρεμούν τα σφαχτά.
Οι Τούρκοι έδεναν τον αιχμάλωτο πισθάγκωνα και τον σήκωναν με ένα σκοινί σε μία διάταξη.
Σε χαμηλότερο ύψος από το κρεμασμένο θύμα, βρισκόταν ένας μεγάλος γάντζος. Οι βασανιστές άφηναν απότομα το θύμα που καρφωνόταν στον γάντζο και κρεμόταν πλέον έτσι μέχρι να ξεψυχήσει. Αυτό ήταν το τσιγκέλι.
Πριν ακόμη ολοκληρώσω την περιγραφή, το πρόσωπο του Αμερικανού ζωγραφίστηκε από μία έκφραση αποστροφής.
Σίγουρα η ροζέ σαμπάνια που απολάμβανε, δεν ήταν η αιτία. Εκεί σταμάτησε και η σύντομη συζήτηση..

en kripto/EFENPRESS