18.12.09

Ιρακινοί και αφγανοί αντάρτες-«κυβερνοπειρατές» έκλεψαν τις εκπομπές UAV των ΗΠΑ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009


Αντάρτες στο Ιράκ κατάφεραν να μπουν στη συχνότητα εκπομπής Μη Επανδρωμένου Ιπτάμενου Οχήματος (UAV) των ΗΠΑ και να παρακολουθήσουν την εκπομπή του σήματος εικόνας που έστελνε προς το Αρχηγείο των Αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ Σιίτες μαχητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα-όπως το SkyGrabber-για να εισέλθουν εντός της συχνότητας εκπομπής.

Μέσω αυτής της παρακολούθησης οι Σιίτες κατάφεραν να εντοπίσουν ποιες εγκαταστάσεις ή θέσεις εντόπισαν οι Αμερικανοί, καταφέρνοντας έτσι να τις εκκενώσουν πριν δεχθούν πλήγμα.

Οι δυνατότητα αυτή των σιιτών μαχητών στο Ιράκ ήρθε στο φως, όταν καταδρομείς των ΗΠΑ μετά από επιχείρηση, ανακάλυψαν μέσα σε φορητό υπολογιστή ιρακινών ανταρτών το βίντεο που είχε κινηματογραφήσει ένα UAV Pretador σε κοντινή περιοχή.

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχο του Πενταγώνου, έκανε γνωστό πως οι αμερικανοί στρατιωτικοί διαθέτουν αποδείξεις για μια τουλάχιστον παρόμοια περίπτωση και από αφγανούς αντάρτες.

Ενας άλλος αμερικανός στρατιωτικός μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal επεσήμανε πως ναι μεν είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, αλλά μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα με την προσθήκη ενός «τείχους προστασίας» (Firewall), ενώ διαβεβαίωσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένας να «εισβάλει» στις συχνότητες εντολών διακυβέρνησης και ν’ αναλάβει τον έλεγχο του UAV.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μαχητές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το λογισμικό χαμηλού κόστους που έχουν κατεβάσει απο το δυαδίκτυο (οστίζουν λιγότερο από $30) για να μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπομπή του σήματος εικόνας από τα Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα (UAV) των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διαθέτουν αποδείξεις για μια τουλάχιστον περίπτωση ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον 600 τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων μαζί με χιλιάδες σταθμών εδάφους και η αναβάθμιση τους για την αντιμετώπιση της παρακολούθησης αυτής αναμένεται να πάρει κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί.Το Wall Street Journal πρώτη ανέφερε την Πέμπτη ότι οι σιίτες μαχητές στο Ιράκ είχαν χρησιμοποιήσει προγράμματα λογισμικού όπως SkyGrabber, που διατίθενται για το μικρό ποσό των 25,95 δολαρίων στο διαδίκτυο, να λαμβάνουν τακτικά.
Σύμφωνα με το έγγραφο το θέμα ήρθε στο φως όταν ο στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ συνέλαβε ένα μαχητή με φορητό υπολογιστή στον οποίο εντοπίστηκαν αρχεία με εικόνες που είχαν υποκλαπεί με τον τρόπο αυτό.


infognomonpolitics/EFENPRESS