26.12.09

Παγκόσμια πρωτιά Eλλήνων χειρουργών




Πραγματοποίησαν διπλή ρομποτική επέμβαση σε Eλληνόπουλα

Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης da Vinci τέθηκε και στην υπηρεσία των μικρών ασθενών στην χώρα μας, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία τόσο σε ό,τι αφορά την υγεία των δύο ελληνόπουλων που υποβλήθηκαν στην πρωτοποριακή επέμβαση όσο και ως προς την διεθνή πρωτιά που πέτυχαν οι έλληνες επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, ένα 11χρονο αγόρι και ένα 8χρονο κορίτσι χειρουργήθηκαν σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο με τη ρομποτική τεχνική υποβαλλόμενα σε δύο επεμβάσεις ταυτόχρονα από τον πρώτο διδάξαντα του είδους, τον χειρουργό Δρα Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.
Στο αγόρι έγινε ταυτόχρονα αφαίρεση σπλήνας και χολής (σπληνεκτομή και χολοκυστεκτομή, αντιστοίχως) με το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Η επέμβαση της σπληνεκτομής ήταν επιβεβλημένη καθώς ο 11χρονος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του.
Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον Δρα Κωνσταντινίδη, «η διπλή επέμβαση ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπληνός με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα, επιτρέποντάς του λίγες μέρες μετά την επέμβαση να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του».

Η δεύτερη εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής σε παιδί, αφορούσε ένα 8χρονο κορίτσι που χρειάστηκε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης σπληνός. Αντί να υποβληθεί σε ανοικτή επέμβαση που θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, η μικρή ασθενής υπεβλήθη σε ρομποτική επέμβαση με τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, η οποία πέτυχε τη διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα και τον ασφαλή διαχωρισμό της παθολογικής κύστης χωρίς απώλεια αίματος.
ΘΕΜΑ/sourta-ferta/EFENPRESS