9.12.09

Τουρκία: συζητείται η απαγόρευση του κόμματος DTP


 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας άρχισε σήμερα τη διαδικασία που είναι πιθανόν να οδηγήσει στην απαγόρευση της λειτουργίας του φιλοκουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) της Τουρκίας που κατηγορείται για συνεργασία με τους Kούρδους αντάρτες.

Ενδεχόμενη διάλυση του DTP θα έθετε σε αμφισβήτηση τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για την αποδυνάμωση της υποστήριξης των Κούρδων ανταρτών του PKK από τον κουρδικό πληθυσμό της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας με την εφαρμογή σχεδίου ενίσχυσης των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Η διαδικασία στο ανώτατο δικαστήριο είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Τα στελέχη του DTP έχουν προειδοποιήσει ότι η διάλυση του κόμματος θα τροφοδοτήσει την ένταση και δήλωσαν ότι οι 21 βουλευτές του κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκαταλείψουν τις έδρες τους και δεν θα διατηρήσουν το βουλευτικό αξίωμα ως ανεξάρτητοι.

Το DTP κατηγορείται ότι "υπακούει" στις εντολές του PKK, το οποίο στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Το κόμμα "έχει μεταβληθεί σε εστία ενεργειών επιζήμιων για την ανεξαρτησία και την ενότητα του κράτους", δήλωσε ο εισαγγελέας του Εφετείου Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, ο οποίος και έχει διατυπώσει τις κατηγορίες κατά του DTP.

Οκτώ βουλευτές του κόμματος, ανάμεσά τους και ο Αχμετ Τουρκ, ηγετικό στέλεχος, καθώς και πολλά άλλα στελέχη, απειλούνται με αποκλεισμό από την πολιτική ζωή.

spynews/EFENPRESS