28.12.09

Εισαγγελική έρευνα για την «τουρκική γκλάντιο»


ΔΕΥΤΈΡΑ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009

Σε πρωτόγνωρα πράγματα, που έφτασαν στο σημείο να γίνεται εισαγγελική έρευνα στον πιο σκοτεινό και πολυσυζητημένο θεσμό της Τουρκίας, στη λεγόμενη «Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων», τη θεωρούμενη «τουρκική γκλάντιο» με την πρωταγωνιστική της παρουσία από τη δεκαετία του '50, εξελίσσεται η υπόθεση του παρακράτους.

Ολα ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου από μία τυχαία προσαγωγή δύο αξιωματικών, ενός συνταγματάρχη και ενός ταγματάρχη, έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Ακολούθησε μία φιλολογία για το αν πρόκειται για σχέδιο δολοφονίας του Αρίντς. Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι δύο αξιωματικοί βρίσκονταν στον χώρο, επειδή παρακολουθούσαν ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι συμβάλλει στη διαρροή πληροφοριών. Την περασμένη Παρασκευή, οι αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές έκαναν έρευνα στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, όπου υπάγονταν οι δύο αξιωματικοί. Ακολούθησε η σύλληψη οκτώ αξιωματικών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι δύο που παρακολουθούσαν την κατοικία του Αρίντς.

Οι έρευνες όμως δεν σταμάτησαν. Συνεχίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή. Μεσολάβησε, το Σάββατο, μία έκτακτη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Παρών ήταν και ο αρχηγός του επιτελείου στρατού στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση, δίχως να γνωρίζουμε τι συζητήθηκε.

Το σίγουρο είναι ότι αναμένονται εξελίξεις, μετά την εισαγγελική έρευνα στην άκρως ευαίσθητη αυτή υπηρεσία, τη διεύθυνση ειδικών δυνάμεων που υπάγεται στον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Ο Ερντογάν χθες δήλωσε ότι «όλα εξελίσσονται στο πλαίσιο του Δικαίου. Εάν υπάρχουν κάποιοι εντός των θεσμών που παρανομούν, αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε ολόκληρο τον θεσμό», εννοώντας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων.

Η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων είναι υπηρεσία που συστάθηκε το 1952, για να αποκτήσει στην πορεία διάφορους τίτλους, όπως Επιτροπή Ελέγχου Επιστράτευσης, Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου και κατά το λαϊκότερον, «κοντργκερίλα» ή τουρκική εκδοχή της «γκλάντιο». Είχε ακουστεί και στα επεισόδια της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης, αφού ο πρώην διοικητής της, Σαμπρί Γιρμιμέσογλου, έχει δηλώσει πως τα επεισόδια είχαν οργανωθεί από την εν λόγω υπηρεσία. Οπως έγραφε χθες στην εφημερίδα «Ραντικάλ» ο Τολγκά Ακίνερ, το 1958, με εντολή του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, η υπηρεσία είχε συστήσει την τουρκική οργάνωση ΤΜΤ στην Κύπρο.

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


infognomonpolitics/EFENPRESS