8.12.09

Ο Ομπάμα εγείρει θέμα Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας


ΤΡΊΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την δημοσιογραφική συνέντευξη την οποία παραχώρησε από κοινού με τον κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, είπε μεταξύ άλλων: «Εξήρα τον (Τούρκο) Πρωθυπουργό για τα βήματα που έχει κάνει, και τα οποία ήταν συχνά δύσκολα, για την ένταξη των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Τουρκίας στην δημοκρατική και πολιτική διαδικασία.

Επίσης του ανέφερα ότι επιθυμούμε να στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο πρόσθετα βήματα που θα μπορούσε να κάνει, όπως για παράδειγμα, να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να ικανοποιηθούν οι ζωτικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι αισιοδοξεί για την προοπτική οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να διατηρήσουν ολοένα και ισχυρότερους δεσμούς, βασισμένους τόσο στην στενή συμμαχίας τους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και την διμερή στρατηγική σχέση τους όσο και σε ακόμα στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

infognomon pol./EFENPRESS