5.12.09

Συνάντηση Ε.Βενιζέλου-Μ.Δημήτριεφ - Η ελληνορωσική αμυντική συνεργασία στο τραπέζι




Συνάντηση και συζήτηση εφ’όλης της κοινής ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας είχαν σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μιχαήλ Δημήτριεφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας και μέχρι πρότινος υφυπουργός Αμυνας. Η συζήτηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα κοινά προγράμματα αμυντικών επενδύσεων (BMP-3HEL, S-300PMU1, Τοr-M1, εκσυγχρονισμοί RM-70 κλπ).
Εν συνεχεία ο Ρώσος αξιωματούχος είχε συνάντηση και με την στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου κατά την οποία τέθηκαν τα ζητήματα που απαιτούν άμεση επίλυση.

Στο θέμα των S-300PMU1, όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr., υπάρχει σαφής βούληση της πολιτικής ηγεσίας το σύστημα να καταστεί επιχειρησιακό. Οι Ρώσοι έχουν αποδεχθεί να καταστεί αρχικά επιχειρησιακό το σύστημα και κατόπιν να υπογραφεί συμφωνία υποστήριξης και στέλνουν ομάδα τεχνικών για να αποσφραγιστούν τα κιβώτια με τα βλήματα να γίνει επιθεώρηση του συστήματος να εκτελεστούν οι βασικές εργασίες συντήρησης που θα επιτρέψουν στο σύστημα να κάνει βολή επιχειρησιακής αποδοχής και εν συνεχεία να υπογραφεί η follow-on-support.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η εκτέλεση βολής επιχειρησιακής αποδοχής θα σημάνει ότι τουλάχιστον τυπικά δώδεκα χρόνια μετά την παραγγελία του (1997) το σύστημα S-300PMU1 θα μπορέσει να ενταχθεί στο ελληνικό σύστημα αεράμυνας επί πραγματικής βάσης και όχι θεωρητικής όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Ένα νέο θέμα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική σημασία, αλλά μεγάλη στρατηγική, είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ΠΕΠ RM-70 των 122 χλστ.

Από τα 116 συστήματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία έχει αποφασιστεί να εκσυγχρονιστούν τα 48 αντί 28,8 εκατ. ευρώ. Αρχικά είχαν παραληφθεί 150 από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού.

Το θέμα είναι ότι η εμβέλεια των νέων ρουκετών από μέγιστο δραστικό τα 17 χλμ. Θα φτάνει μετά τον εκσυγχρονισμό των 30-35 χλμ, ανάλογα με το είδος του πυραυλοκινητήρα που θα επιλεγεί ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ποικιλία των κεφαλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
defencenet/EFENPRESS