13.12.09

Με απόσυρση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση απαντά το εκτός νόμου κουρδικό κόμμα




Θόλωσε το ευρωπαϊκό προφίλ


Αποσύρονται από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση οι 21 βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να το θέσει εκτός νόμου.

«Αποχωρούμε πλέον από το Κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος σε οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική δραστηριότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Τουρκ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σώματος, Χασίμ Κιλίτς, εξήγησε ότι το κόμμα τίθεται εκτός νόμου, επειδή «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας».

Παρομοίασε, μάλιστα, την υπόθεση με το κλείσιμο στην Ισπανία του βασκικού κόμματος Μπατασούνα, που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της βασικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Την ανησυχία της για την εξέλιξη έξέφρασε η ΕΕ, ενώ η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πιο χλιαρή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα, αλλά τονίζει την ανάγκη «αυτοσυγκράτησης», σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ελευθερίες και δικαιώματα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη εν μέσω γενικευμένου κλίματος έντασης γύρω από το Κουρδικό, και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε «άνοιγμα» στους Κούρδους για τον τερματισμό της 25ετούς σύγκρουσης.

Φέρνει, δε, την Τουρκία σε δεινή θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε προειδοποιήσει κατά της απαγόρευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας επισημαίνοντας ότι συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2008 με την κατηγορία ότι προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Στελέχη του DTP έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες διώξεις, κυρίως για στήριξη του αυτονομιστικού κινήματος του PKK και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
ΝΕΑ


infognomonpolitics/EFENPRESS