13.12.09

«Παγώνουν» τους μισθούς τους οι δικαστικοί





Διατεθειμένοι να «παγώσουν» τους μισθούς τους για όσο χρόνο απαιτείται λόγω της οικονομικής κρίσης δηλώνουν οι δικαστές και εισαγγελείς.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έγινε σήμερα παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πλήθους πολιτικών προσώπων, ο πρόεδρος της Ένωσης, Χαρ. Αθανασίου, ανέφερε ότι το δικαστικό σώμα δέχεται το «πάγωμα» των μισθών, αλλά όχι τη συρρίκνωση των αποδοχών του.

Σχολιάζοντας τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι Ολομέλειες των μεγάλων δικαστηρίων θα προεπιλέγουν κάποιους δικαστές και εξ αυτών η Βουλή και η εκάστοτε Κυβέρνηση θα επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους.

«Ο δικαστής δεν μπορεί να κάνει πολιτική γιατί τότε ανεπίτρεπτα θα παραβιάσει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών που θέλει να προστατεύσει. Μπορεί μόνο να ερμηνεύσει με την ανεξαρτησία της σκέψης του, το νόμο με μόνο στόχο να απονείμει Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως συνεπειών που είναι δυνατόν αυτή να προκαλέσει. Ο δικαστής δεν μπορεί να μετράει το κόστος όταν αποφασίζει. Αυτό ας το υπολογίσει ο νομοθέτης όταν νομοθετεί», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παραιτήθηκε από το προνόμιο να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και η διαδικασία θα γίνεται μέσω της Βουλής.

Ο δικαστής, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, «πρέπει να ασκεί κριτική ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης», ακόμη και «να κατακεραυνώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών και θα διευρυνθούν οι λειτουργίες της Σχολής, ενώ επισήμανε ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολιτών και δικαστών.

Οι δικαστές είναι θεματοφύλακες των θεσμών και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο έργο τους, επισήμανε ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν έγιναν απόπειρες για τη χειραγώγηση οργάνων της Δικαιοσύνης, κάτι που «αποτελεί προσβολή και μια τέτοια συμπεριφορά δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή» και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το αυτοδιοίκητων των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και να το βελτιώσουμε.

_zougla.gr______________________________


Ας υπενθυμίσουμε ότι όταν οι βουλευτές θέλουν να πάρουν αύξηση, δεν ψηφίζουν σχετικό νόμο, απλά ψηφίζουν αύξηση του μισθού του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Γιατί; Γιατί άλλος νόμος- που έχουν ήδη ψηφίσει στα "μουλωχτά" λέει: " Ο μισθός των βουλευτών εξομοιούται με το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου" !!!
Δηλαδή παίρνουν αύξηση "από σπόντα" χωρίς να....εκτίθενται οι ίδιοι!!!
EFENPRESS