28.12.09

ΖΑΚΥΝΘΟΣ


Δεσπότης: “Όχι έναν αλλά και ούτε έξι Δήμους

Συντάκτης: Σπύρος Μπέτσης


Την άποψή του ότι οι Δήμοι στη Ζάκυνθο θα πρέπει να είναι περισσότεροι από ένας αλλά και λιγότεροι από έξι, εξέφρασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου, κ.κ. Χρυσόστομος, με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
Απαντώντας στις ερωτήσεις που του έγιναν από τους δημοσιογράφους, ο Δεσπότης στάθηκε σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και στη διοικητική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως λόγω της θέσης και των απόψεων που έχει, όλοι οι αιρετοί άρχοντες του τόπου ζητούν τη γνώμη του, για τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του νησιού.
Με αφορμή τα τελευταία σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές στους Δήμους, ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι “ενδεχομένως έχουν δίκιο οι Δήμαρχοι να αρνούνται τη δημιουργία ενός Δήμου για όλο το νησί. Ίσως η Ζάκυνθος φαίνεται να πρωτοτυπεί σ’ αυτόν τον τομέα, απ’ ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα και δεν αποκλείεται αυτό να μας υποβαθμίσει. Για μένα ούτε οι έξι Δήμοι, ούτε ο ένας μπορούν να φέρουν το σωστό αποτέλεσμα”.
Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, την οποία χαρακτήρισε “θρησκευτική”, λέγοντας ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που υπήρξε τέτοιου είδους υψηλόβαθμη εκπροσώπηση για την εορτή του Πολιούχου, Αγίου Διονυσίου.
Σε σχέση με τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο νομός, με αφορμή και τις πρόσφατες συζητήσεις για την προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων και το νέο λιμάνι ο κ.κ. Χρυσόστομος, σημείωσε πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα κονδύλια μπορούν να εξευρεθούν και από πόρους πέρα από τους εθνικούς. Δήλωσε μάλιστα, πως η Μητρόπολη έχει έτοιμες της μελέτες για τα Στροφάδια, επισημαίνοντας πως το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αρκεί οι υποσχέσεις των έως και σήμερα Κυβερνήσεων να υλοποιηθούν.
Αναφέρθηκε μάλιστα στις διαχρονικές δεσμεύσεις που έχει λάβει από τους επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού και σημείωσε ότι “οι Κυβερνήσεις πρέπει να παράγουν έργο και όχι ρουσφέτια”.