14.12.09

Συνδιαχείριση στο Αιγαίο έθεσε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ



-Επικαλέσθηκε αδυναμία οριοθετήσεων λόγω «αμφισβητούμενων ζωνών» -Επιμένει σε «μειονοτικά ζητήματα»

Συγκεκριμένες θέσεις της Άγκυρας για τα Ελληνοτουρκικά εξέθεσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο τούρκος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερη έμφαση, α) στο Κυπριακό, για το οποίο και ζήτησε άμεση εμπλοκή της Ουάσινγκτον στις διαδικασίες επιλύσεώς του, και β) στο θέμα της «τουρκικής μειονότητος» τόσο στη Θράκη όσο και στη Ρόδο και την Κω!

Το θέμα του Αιγαίου το έθεσε σε δεύτερη μοίρα, θεωρώντας ότι γι' αυτό έχουν ήδη(!) δρομολογηθεί διαδικασίες ρυθμίσεων, εισάγοντας ακόμη και θέμα «τετελεσμένων» όσον αφορά την «τελική οριοθέτηση» των θαλασσίων και ιδίως των εναερίων συνόρων, όπου υπάρχουν «αμφισβητούμενες ακόμη ζώνες» (sic), όπως καταγράφεται σε απόρρητο έγγραφο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ, όπου σημειώνεται ότι «ο Λευκός Οίκος επέδειξε κατανόηση», χωρίς εν τούτοις να παίρνει
θέση! Η επιμονή της Άγκυρας να θέτει μειονοτικά ζητήματα στη Θράκη και μάλιστα σε επίπεδο αμερικανού Προέδρου, συνδυάζοντας επιπλέον το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης με τις απαιτήσεις της για τον μουφτή, δείχνει ξεκάθαρα ότι δημιουργεί νέο μέτωπο διεκδικήσεων και όξυνσης.

Η Άγκυρα έχει επιτύχει αναγνώριση του περιφερειακού της ρόλου στη σύνολη περιοχή, ως πρωτοβάθμιου «στρατηγικού παίκτη», πράγμα που θα χρησιμοποιήσει ως ατού στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ειδικότερα όμως σ' αυτήν τη φάση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν ζήτησε ουσιαστικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, να μετάσχουν στην Πενταμερή για λύση! Διάσκεψη δηλαδή Ελλάδος, Τουρκίας, ΗΠΑ και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τη Βρετανία βεβαίως από κοντά ως εγγυήτρια.
Ο Ερντογάν θεωρεί, όπως είπε στον Μπάαράκ
Ομπάμα, την Ουάσινγκτον, μέρος των διεργασιών ειδικότερα για τις Εγγυήσεις, για τις οποίες ανέφερε ότι ο αμερικανικός ρόλος μπορεί να αποβεί ζωτικός, με τις
ΗΠΑ να αναλαμβάνουν, κατά τις τουρκικές επιθυμίες, μεσολαβητικό-διαιτητικό ρόλο σ' αυτήν τη φάση του προβλήματος!
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Τουρκία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει τη στήριξη των Αμερικανών, τόσον όσον αφορά τον ΝΑΤΟϊκό της ρόλο (που θα αναβαθμιστεί σε ρόλο «ατλαντικού περιφερειάρχη», όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές στις ΗΠΑ) όσο και στη διευθέτηση του Κυπριακού, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί και τους συμμαχικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όπου αναμένονται κρίσιμες διαμορφώσεις σύντομα, που η Αθήνα γνωρίζει και δεν κρύβει τις ανησυχίες της. Γι' αυτό και επιδιώκει πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Πολύ περισσότερο, γιατί αυτές οι εξελίξεις συμπίπτουν και με πιέσεις για την οριστική απόφαση εγκατάστασης τούρκου στρατηγού ως διοικητή στο Στρατηγείο της Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο (πέραν του θέματος της υφαλοκρηπίδας), ο Ερντογάν έθεσε εμμέσως μεν αλλά σαφώς θέμα συνδιαχειρίσεως στο πλαίσιο των συμμαχικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, με αλλαγή δομών σε ζητήματα διοικητικής ευθύνης. Κι ενώ δεν έχουν γνωσθεί λεπτομέρειες, εν τούτοις γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερντογάν παίζει σε όλα τα ταμπλό (μειονοτικό, Αιγαίο, Κυπριακό κ.ά.), ώστε να αυξήσει τις πιέσεις προς τη χώρα μας.
Σύντομα πάντως, εκτός... απρόοπτου, αναμένεται ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δεν αναγνωρίζει καμία άλλη διαφορά.
το ΠΑΡΟΝ/ EFENPRESS