20.12.09

Παραδέχτηκε την παρουσία στρατευμάτων του σε ιρακινό έδαφος το Ιράν



Οι πετρελαιοπηγές που ελέγχουμε μας ανήκουν, δηλώνει η Τεχεράνη. Η Βαγδάτη προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο.

Το Ιράν αναγνώρισε σήμερα ότι στρατεύματά του βρίσκονται σε μία παραμεθόρια περιοχή πετρελαιοπηγών που διεκδικεί το Ιράκ, υποστήριξε όμως ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται σε ιρανικό έδαφος και ότι ως εκ τούτου οι διαμαρτυρίες της Βαγδάτης είναι ανυπόστατες.

«Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε δικό μας έδαφος, διότι αυτές οι πετρελαιοπηγές ανήκουν στο Ιράν σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα», αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μετέδωσε το αραβόφωνο, κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Alam.

Χθες Παρασκευή η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την άμεση αποχώρηση των 11 Ιρανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην αμφισβητούμενη περιοχή στο νότιο Ιράκ.

Το Ιράν αρνήθηκε την εισβολή στο ιρακινό έδαφος.

Σήμερα εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την επιδρομή των Ιρανών στρατιωτών, καθώς μόλις έγινε γνωστό το επεισόδιο οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο.

«Αυτό το συμβάν...δεν θα επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ ή τις εξαγωγές», τόνισε ο Αλι αλ-Ντάμπαγ στην τηλεόραση του Reuters.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


EFENPRESS