18.12.09

Οι Βρυξέλλες, η Κερύνεια και η κατήχηση στη διζωνική


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009

Του δρα Ευστάθιου Αβρααμίδη

Στις Βρυξέλλες αποδείχτηκε ότι η πολιτική του καλού παιδιού δεν δημιουργεί φίλους - το αντίθετο. Το ορόσημο του Δεκεμβρίου που περιμέναμε για να ασκήσουμε πιέσεις στην Τουρκία, ακυρώθηκε.
Σε αντίθεση με τον «κακό» Τάσσο που το 2006 πήρε ομόφωνη απόφαση για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο αρεστός στους ξένους Δ. Χριστόφιας, έκανε μονομερή δήλωση χωρίς τη στήριξη κανενός.
Η κυβέρνηση ετοίμασε το έδαφος για την απομόνωσή της, εξυμνώντας για δύο χρόνια τον Ταλάτ, μιλώντας για συγκλίσεις και για «κυπριακή διαδικασία» αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο.
Τι να πιστέψουν οι ξένοι τη τελευταία στιγμή; Τι τους έλεγε άραγε τόσο καιρό ο Μάρκος Κυπριανού; Οι Άγγλοι φίλοι του Δ. Χριστόφια που επικροτούν τους χειρισμούς του -όπως καμαρώνει ο ίδιος- και που υπογράφουν μαζί του πρωτόκολλα συναντίληψης (πρωτόκολλα κοροϊδίας θα έπρεπε να λέγονται), έδρασαν και πάλι όπως όλοι - εκτός από τον Δ. Χριστόφια - ανέμεναν.
Στόχος τους ήταν και είναι να περάσει η Τουρκία αλώβητη και να λυθεί το Κυπριακό με καταστροφική λύση στο επόμενο εξάμηνο. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ν. Αναστασιάδης μιλούσε για εξάμηνη αναβολή - για να μη χαλάσει το κλίμα και να έλθει σχέδιο «λύσης» πριν φύγει ο Ταλάτ. Αυτή είναι η θέση και του Δ. Χριστόφια, γι’ αυτό και άφησε το ορόσημο να περάσει. Είναι ανεξήγητη πάντως η προσκόλληση του Δ. Χριστόφια στους Άγγλους. Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς την πολιτική σκέψη του Προέδρου, κι αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για όλους τους χειρισμούς του.
Η πολιτική των Άγγλων είναι φανερά και φανατικά φιλοτουρκική - τι σημαίνει λοιπόν ένα μνημόνιο συναντίληψης μαζί τους;
Σε τι έχουν συναντίληψη με τον Πρόεδρο; Η πολιτική του καλού παιδιού όμως συνεχίζεται.
Ο Δ. Χριστόφιας συνεχίζει τις «γενναίες προσφορές». Τώρα ετοιμάζεται για συνομιλίες στη σκλαβωμένη Κερύνεια - δεν τους χωρούσε το αεροδρόμιο. Αυτό είναι τραγικό για τους εξής λόγους: η επίσημη εκεί παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά την εισβολή, θα δώσει αναγνώριση στο ψευδοκράτος και στον «πρόεδρό» του, καθώς και άφεση αμαρτιών για την αρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών.
Με αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζεται κυριαρχία του ψευδοκράτος και αφαιρείται κυριαρχία από την Κ.Δ. Αυτό θέλουν;
Όλα αυτά θα διαβρώσουν το μοναδικό οχυρό αντίστασης που έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία είτε έλθει σχέδιο λύσης είτε όχι.
Επιπλέον, η εντατικοποίηση των συνομιλιών θα δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος και ότι είμαστε κοντά σε λύση, κάτι που θα αυξήσει τις προσδοκίες των ξένων και τις πιέσεις στην πλευρά μας.
Πιστεύω ότι κι αυτή είναι μια ιδέα των Άγγλων και του Ντάουνερ, με την οποία χειραγωγούν τον Πρόεδρο Χριστόφια για να μη χαλάσει το «κλίμα».
Ο Ν. Αναστασιάδης φυσικά υποστηρίζει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ αποφάσισαν, ότι είναι καιρός να κατηχήσουν τον λαό στη δική τους άποψη για τη διζωνική. Ποιο θα είναι άραγε το περιεχόμενο της «διαφώτισης»; Ποιος θα την κάνει; Ο Ν. Αναστασιάδης στηρίζει φυσικά αυτή την προπαγάνδα.
Μου φαίνεται ότι η «διαφώτιση» που έκαναν οι Άγγλοι στα γνωστά σεμινάρια, μεταφέρεται τώρα στον λαό. Οι Άγγλοι χειραγωγούν τα πάντα. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων αποφάσισε να μας εξηγήσει τη λύση που θέλει να μας επιβάλει. Ο λαός θα δεχτεί πιέσεις όπως και το 2004. Οι απίστευτοι χειρισμοί του Δ. Χριστόφια προκαλούν απελπισία.
Θεωρώ συνυπεύθυνους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσους πολιτικούς σιωπούν σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν.
(Σημείωση: το γεγονός ότι οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, απουσίασαν από το μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου και μάλιστα μετά τη σύληση του τάφου του και το κλίμα που δημιουργήθηκε, δείχνει έλλειψη αισθήματος ευθύνης - για να χρησιμοποιήσω έναν επιεική χαρακτηρισμό. Ευτυχώς οι πολίτες, που είναι πιο ώριμοι από τις κομματικές ηγεσίες, διατήρησαν την ψυχραιμία τους και την ενότητα).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 17/12/2009

infognomonpolitics/EFNPRESS