10.12.09

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Εθνική Φρουρά… ούτε με σφαίρες!

Η κυβέρνηση Χριστόφια αφήνει την Εθνική Φρουρά χωρίς... σφαίρες, κάτι που επαφίεται το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων Κυπρίων. Είναι μεν προαποφασισμένο ότι το νέο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος-προτεκτοράτο δεν θα διαθέτει δικό του στρατό, αλλά η διάλυση της Ε.Φ. προ της λύσης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα λογικό τρόπο!

Κατά παραγγελίαν «ιστορίες»

Η αναθεώρηση της ιστορίας είναι ένα θέμα που απασχολεί κατά καιρούς την πολιτική σε Ελλάδα και Κύπρο, εν σχέσει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο η ιστορική θεώρηση δεν πρέπει να εκκινεί από μια λανθασμένη αφετηρία, δηλαδή την εξυπηρέτηση των παροντικών πολιτικών στόχων του κράτους. Ένα τραντακτό παράδειγμα μεταχείρισης της ιστορίας ως πολιτικό εργαλείο είναι η τουρκική ιστοριογραφία στο κεμαλικό κράτος.

Θράκη: μια άλλη Κύπρος;
Ένα άρθρο που βρήκαμε από το περασμένο καλοκαίρι αλλά παραμένει εξίσου φρέσκο και επίκαιρο παραμονές της κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και της πορείας της Τουρκίας. Αποκαλύπτεται η τουρκική επιθετικότητα και η επιτυχής εφαρμογή της σε Κύπρο και Θράκη. Δυστυχώς, η Θράκη εξελίσσεται κι αυτή σε μια άλλη Κύπρο!

Προσπάθεια φίμωσης ελληνικού ιστολογίου από κρατική υπηρεσία των Σκοπίων

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα των Σκοπίων απειλεί ελληνικό ιστολόγιο λόγω ανάρτησης που αφορούσε Σκοπιανό καθηγητή, ο οποίος εξύβριζε χυδαία σε δημοσίευμα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ.Καραμανλή και τον Γ.Καρατζαφέρη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο τα ιστολόγια αλλά και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Οι παραχωρήσεις Χριστόφια-Τσιελεπή εξέπληξαν ακόμα και τον Ταλάτ

Ο Ταλάτ ερωτά που βρίσκεται η δικοινοτικότητα στις προτάσεις και ο Τ.Τσιελεπής αναλαμβάνει να εξηγήσει υποδεικνύοντας την σταθμισμένη ψήφο. Ο Ταλάτ έκπληκτος προφανώς για την παραχώρηση, επισημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η σταθμισμένη ψήφος υποβάλλεται στην ιστορία των διαπραγματεύσεων αφού, όπως δηλώνει, ούτε στις συμφωνίες του 1960 υπήρχε, ούτε στις Ιδέες Γκάλι, ούτε στο σχέδιο Ανάν.

Αποστρατικοποίηση: Η πρώτη παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρεται στο δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα και αυτή είναι η μόνη περίπτωση που το διεθνές δίκαιο επιτρέπει τη χρήση ένοπλης βίας από τα κράτη. Κατά συνέπεια, αν δεν υπάρξει αυτοάμυνα από το κράτος που θα υποστεί την επίθεση, δεν νομιμοποιείται κανένα άλλο κράτος να προστρέξει σε βοήθειά του.

Ελλαδίτες ευρωβουλευτές ψηφίζουν κατά Κύπρου, υπέρ Τουρκίας

Αυτό που συνέβει όμως την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει προηγούμενο. Υπήρξαν Έλληνες Ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ μίας κατάφορης παραβίασης της ανθρώπινης αξίας. Ποιοί ήταν αυτοί; Ο συνήθης Τρεμόπουλος, τα πουλέν της “Νέας Διακυβέρνησης” και ο ανεκδιήγητος Σκυλακάκης! Άλλη μία εξυπηρέτηση στο ημίφως για τους γενοκτόνους.
e-fylakas.com