26.12.09

Δημιουργήθηκε το πρώτο μοριακό τρανζίστορ στον κόσμο



Ένα σημαντικό βήμα, που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μια νέα επανάσταση στην ηλεκτρονική, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Αμερικανοί και κορεάτες ερευνητές κατάφερναν α δημιουργήσουν το πρώτο τρανζίστορ στον κόσμο, το οποίο αποτελείται από ένα και μοναδικό άτομο!

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ριντ του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ και του νοτιοκορεατικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μόριο βενζόλης σε επαφή με ηλεκτρικές επαφές από χρυσό συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένα τρανζίστορ πυριτίου. Στη συνέχεια κατόρθωσαν να ελέγξουν και να αξιοποιήσουν τις διαφορετικές καταστάσεις του μορίου, ανάλογα με την τάση (βολτάζ) που εφάρμοσαν σε αυτό. Ήσαν σε θέση έτσι να «χειραγωγήσουν» το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνούσε το μόριο καθώς, οι επιστήμονες ουσιαστικά κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το μόριο με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα κανονικά τρανζίστορ στην ηλεκτρονική.

Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την μελλοντική χρήση τρανζίστορ-μορίων στα κυκλώματα των υπολογιστών, καθώς τα παραδοσιακά τρανζίστορ δεν μπορούν να γίνουν τόσο μικρά. Όμως ο Ριντ προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστούν ακόμα και δεκαετίες πριν υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές, όπως πιο μικροί και πιο γρήγοροι «μοριακοί» υπολογιστές – αν υπάρξουν ποτέ.

«Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Όμως, μετά από πολλά χρόνια έρευνας, μπορέσαμε να δείξουμε ότι τα μόρια μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν ως τρανζίστορ», δήλωσε ο καθηγητής Ριντ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

sourta-ferta/EFENPRESS