5.12.09

Η Ελβετία περιορίζει τον αριθμό των ξένων που θα μένουν στη χώρα



Ελβετία: η κυβέρνηση θα μειώσει στο μισό το 2010 τον αριθμό των μεταναστών εκτός ΕΕ που θα λάβουν άδεια εργασίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει και στους Ευρωπαίους να αναζητούν δουλειές στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα υποδιπλασιάσει το 2010 το ποσοστό των μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ που θα λαμβάνουν άδειες εργασίας, επικαλούμενη την υψηλή ανεργία και την ένταση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Ακόμη, η Ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών από χώρες της ΕΕ στους οποίους θα δίνονται άδειες εργασίας και επιφυλάχθηκε για τη χρήση μιας διάταξης που της επιτρέπει να απαγορεύσει σε εργαζόμενους από χώρες-μέλη της Ένωσης να ζητούν εργασία εντός των συνόρων της, για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της.
Για τους εργαζόμενους εκτός Ευρώπης, "θα εκδοθούν το μέγιστο 2.000 άδειες παραμονής και 3.500 προσωρινές άδειες παραμονής για την επόμενη χρονιά, οι μισές από όσες την τρέχουσα χρονιά", ανέφερε κυβερνητικό ανακοινωθέν.
Οι αριθμοί αυτοί θα επανεξεταστούν τον Ιούνιο, κατά το ανακοινωθέν.Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποφασίσει την επόμενη χρονιά εάν θα ενεργοποιήσει ειδική διάταξη στην κοινοτική νομοθεσία που επιτρέπει στη Βέρνη να επιβάλει προσωρινά περιορισμούς για τους Ευρωπαίους που ζητούν εργασία στη χώρα.
Η ρήτρα αυτή προστέθηκε σε συμφωνία της ΕΕ που επιτρέπει σε Ευρωπαίους εργαζόμενους να αναζητούν απασχόληση στην Ελβετία χωρίς να υπόκεινται στο σύστημα των ποσοστώσεων που εφαρμόζει η Βέρνη όσον αφορά στην μετανάστευση.
Η ανεργία στην Ελβετία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τετραετίας τον Οκτώβριο, φθάνοντας το 4%, ενώ οι μετανάστες που θα φθάσουν στη χώρα εντός του 2009 αναμένεται να υπερβούν τους 70.000.
Το 2008, η Ελβετία κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των μόνιμων κατοίκων της τα τελευταία 40 χρόνια, σε σημαντικό βαθμό λόγω της προσέλευσης μεταναστών, που ανήλθε σε ύψος ρεκόρ.
Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Ντόρις Λόιταρντ δήλωσε τον περασμένο μήνα σε ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση "έκανε λάθος" τον Μάιο διότι δεν επικαλέστηκε την ειδική ρήτρα, η οποία "θα μπορούσε να κρατήσει χιλιάδες ανθρώπους μακριά από την Ελβετική αγορά εργασίας".
Ναυτεμπορική/infognomon pol/EFENPRESS