21.12.09

Αποχώρησαν οι ιρανικές δυνάμεις από πετρελαιοπηγή του Ιράκ



Οι ιρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από την πετρελαιοπηγή που είχαν καταλάβει από την Παρασκευή στο ιρακινό έδαφος, ανέφερε σήμερα, Κυριακή, αξιωματούχος στην ιρακινή επαρχία Μισάν.

«Οι ιρανικές δυνάμεις αποχώρησαν την νύκτα και οι εργαζόμενοι της πετρελαϊκής εταιρείας επανήλθαν σήμερα στην πετρελαιοπηγή», είπε ο αξιωματούχος Μαϊσάμ Λάφτα.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν και Ιράκ είχαν συνομιλίες σχετικά με την «παρεξήγηση» που δημιουργήθηκε, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετά από τις κατηγορίες ότι ιρανικά στρατεύματα κατέλαβαν μία πετρελαιοπηγή σε ιρακινό έδαφος.

Περίπου δέκα στρατιωτικοί και τεχνικοί από το Ιράν κατέλαβαν την Παρασκευή την πετρελαιοπηγή 4, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, στο πρώτο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Χθες το βράδυ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί του Ιράκ και Χοσιγιάρ Ζεμπαρί του Ιράν και τόνισαν την ανάγκη για μία συνάντηση αξιωματούχων «με πρόθεση την ενίσχυση των διμερών συνοριακών συμφωνιών», μετέδωσε ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός IRIB.

Χθες, το Ιράν αναγνώρισε ότι δυνάμεις του είχαν πάει σε μία πετρελαιοπηγή που διεκδικεί το Ιράκ, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες της Βαγδάτης και υποστήριξε ότι αυτή βρίσκεται στο ιρανικό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
infognomon politics/EFENPRESS