18.12.09

Συλλογή υπογραφών και επίδοση στην πολιτική και θρησκευτική εξουσία σε Ελλάδα και Κύπρο




Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με θέμα «Κύπρος ώρα μηδέν. Το σχέδιο Ανάν επιστρέφει;» που διοργάνωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.) και το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» (Σ.Α.Κ.) διακινήθηκε Ψήφισμα, για συλλογή υπογραφών, στο οποίο εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών και την προσπάθεια κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός ελληνισμός το 2004, με το ιστορικό ΟΧΙ.

Το κείμενο του Ψηφίσματος έχει έτσι:

Το ιστορικό ΟΧΙ στο Σχέδιο ΑΝΑΝ των Ελληνοκυπρίων δεν πρέπει να ανατραπεί, γιατί αυτό θα σήμαινε στέρηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης ενός λαού. Η αντικατάσταση του Σχεδίου ΑΝΑΝ με ένα παρόμοιο που θα προέβλεπε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είχε ως βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως και το Σχέδιο ΑΝΑΝ, θα επεξέτεινε την κηδεμονία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κυπριακή Επικράτεια.
Και όμως ο κίνδυνος να δημιουργηθούν δύο κράτη και όχι επανένωση είναι ορατός και προέρχεται τόσο από τους δήθεν θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και από την Άγκυρα, όσο και από τους χειρισμούς των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Τα Ηνωμένα Έθνη, αντί να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ως εισβολέα, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης, την δέχτηκαν ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, με πρόσφατο ψήφισμα, όχι μόνο ζητά απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και πολιτική εκπροσώπηση του ψευδοκράτους, αλλά επικρίνει και την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί προσπαθεί να εμποδίσει την αναβάθμισή του ως ξεχωριστής οντότητας.
Η εμμονή της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χειρισμοί της σημερινής Κυπριακής Κυβέρνησης ενθαρρύνουν τους «φίλους» και «συμμάχους» στις επιθετικές τους τακτικές εναντίον της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Πανηγυρίζει η Βρετανία για το Μνημόνιο με τη σημερινή Κυπριακή Κυβέρνηση, που αποδέχεται την παραμονή στο διηνεκές των βρετανικών βάσεων, όπως ρητά προέβλεπε και το Σχέδιο ΑΝΑΝ. Ικανοποιούνται οι ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών με το άνοιγμα της οδού Λήδρας –κατεξοχήν σύμβολο της Κατοχής– παρότι τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στην περιοχή. Ξεπερνιούνται ακόμα και οι Συμφωνίες της Ζυρίχης, με την αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας και την αποδοχή της παραμονής 50.000 εποίκων, εκ των οποίων κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν ως διαπραγματευτές στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές.
Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και του εκπροσώπου του ψευδοκράτους κ. Μ.Α. Ταλάτ, με την παρουσία των στρατευμάτων κατοχής και την αποδοχή, ως βάση συζήτησης, της δημιουργίας δύο κρατών (παρθενογένεση), εξελίξεις που υπερβαίνουν ακόμα και τις προσδοκίες των Άγγλων και των Αμερικανών.
Ζητάμε
Με από κοινού ενέργειες του ελληνισμού στην Κύπρο, την Ελλάδα και όπου γης:
1. Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής,
2. Αποχώρηση των εποίκων,
3. Κατάργηση των αγγλικών βάσεων,
4. Επιστροφή όλων των προσφύγων,
5. Πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων,
6. Άσκηση του δικαιώματος του «βέτο» από Ελλάδα και Κύπρο για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,
7. Αξιοποίηση των θετικών θέσεων για το Κυπριακό από κράτη εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
8. Οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού να τεθεί υπό την έγκριση του κυρίαρχου κυπριακού λαού με δημοψήφισμα.
Το Ψήφισμα, που συγκέντρωσε ένα τεράστιο αριθμό υπογραφών –υπέγραψαν πάνω από δύο χιλιάδες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι από όλους τους επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους–, δέθηκε σε τόμο και αντίγραφα αυτού εστάλησαν στους πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Ελλάδα, στον Πρόεδρο Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο Βουλής, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον Δήμαρχο Αθηναίων και στον Αρχιεπίσκοπο, και στην Κύπρο, στον Πρόεδρο Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρόεδρο Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.
Το κείμενο του Ψηφίσματος υπογράφουν διάφορες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των πανεπιστημιακών, της διανόησης κλπ

Με την ευκαιρία αυτής της δημοσίευσης, η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» ( Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.) και το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» (Σ.Α.Κ.) εκφράζουν βαθειά οδύνη για την αποτρόπαια πράξη και την παγκόσμια πρωτοφανή βεβήλωση του λειψάνου του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του μεγάλου εθνικού ηγέτη και εγγυητή της συνέχισης του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για δικαίωση.


infognomon pol,/EFENPRESS