20.12.09

Τουρκική αντίδραση στις δηλώσεις Βαρθολομαίου



Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009, 12:06

«Φωτιές» άναψαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ φέρεται ότι δήλωσε -εκτός των άλλων- πως στην Τουρκία αισθάνεται «σταυρωμένος».

Η συγκεκριμένη συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ, έγινε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο αφιερώματος του τηλεοπτικού δικτύου για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η δήλωση περί «σταύρωσης» του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε σχετικά: «Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση. Στην ιστορία μας και τα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό Κράτος Δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε εμάς, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε».

EFENPRESS