15.12.09

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σε δυναμική αντιπαράθεση Ελλάδα και Τουρκία στα πετρελαϊκά πεδία του Β.Αιγαίου


* Από: "defencenet"

15-12-2009 08:09:41

Σε ένα άκρως επικίνδυνο “chicken game”* («Το παιχνίδι του δειλού» ελληνιστί) καταφεύγει η Άγκυρα στο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς επάνω στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, όπως σημειώνουμε σχετικά σε άλλο σημείωμα.
Εκεί το πρώτο τρίμηνο του έτους θα δοκιμαστούν τα νεύρα και οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς η δεύτερη προχώρησε σε μία ενέργεια που υποδηλώνει με σαφήνεια συγκρουσιακή τάση.
Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο (υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις ελληνικές Ε.Δ. περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα ελληνικά μητροπολιτικά κέντρα κλπ) αυτό καταδεικνύουν, αλλά είναι ενέργειες οι οποίες είναι οργανωμένες βάσει σχεδίου μεν, αλλά είναι αυτοτελείς.

Για πρώτη φορά (και το «πρώτη φορά» έχει σημασία ως προς την κλιμάκωση) καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε «θερμό» επεισόδιο: Αποφάσισαν να διεξάγουν σειρά ασκήσεων επί ένα ολόκληρο τρίμηνο (04/01-31/03/2010) σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος-Ίμβρος-Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση! Απλώς η ελληνική άσκηση αντικαθιστά την Ίμβρο με τα Ψαρά.

Είναι άλλη μία 100% παράνομη ΝΟΤΑΜ από την πλευρά της Άγκυρας, αφού πρώτον δεν έχει την άδεια της αρμόδιας ΥΠΑ αφού διεξάγεται εντός του ελληνικού FIR και δεύτερον και κυριότερον, έρχεται «καπάκι» στην ελληνική άσκηση!

Φανταστείτε τώρα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο μήνες (η αντίστοιχη ελληνική άσκηση θα διαρκέσει από τις 04/01-26/02/2010)! Ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός...

Με αυτή την έννοιας σημειώναμε στην αρχή ότι η Άγκυρα καταφεύγει σε ένα ιδιότυπο “chicken game”, αφού αναγκαστικά ένας από τους δύο παίκτες πιθανόν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την περιοχή.

Η Τουρκία είχε ζητήσει από την ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή, ενώ γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση. Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η ΥΠΑ δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές Ε.Δ. Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία,αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ

EFENPRESS