19.12.09

"Ιρανοί στρατιώτες κατέλαβαν πετρελαιοπηγή στο Ιράκ"


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009



Ιρανικά στρατεύματα εισήλθαν στο νότιο Ιράκ και κατέλαβαν πετρελαιοπηγή στην περιοχή Φακά (στην επαρχία Maysan, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης), επιβεβαίωσε η ιρακινή κυβέρνηση. Την αναφορά αυτή ωστόσο διέψευσε το Ιράν με ανακοίνωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι Ιρανοί στρατιώτες, μπήκαν στο Ιράκ και κατέλαβαν την πετρελαιοπηγή. Όπως δήλωσε στο Reuters - αφού αρχικά το είχε διαψεύσει - ο κ. Χαφαχί, έντεκα ιρανοί στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και πήραν τον έλεγχο της πετρελαιοπηγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες ύψωσαν ιρανική σημαία, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις δεν αντέδρασαν, περιμένοντας οδηγίες.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από εκπρόσωπο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαψεύδει το Ιράν

Το Ιράν αρνήθηκε ότι στρατιώτες του εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος και κατέλαβαν θέση σε πετρελαιοπηγή στο νότιο Ιράκ ανέφερε σε ανακοίνωση της η Εθνική Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Mehr.

"Η εταιρεία αρνείται ότι ιρανοί στρατιώτες πήραν τον έλεγχο οποιασδήποτε πετρελαιοπηγής σε ιρακινό έδαφος", μετέδωσε το Mehr, επικαλούμενο ανακοίνωση της Εθνικής Ιρανικής Εταιρίας Πετρελαίου.
Nooz.gr

Ο Νούρι αλ Μαλίκι, ο ιρακινός πρωθυπουργός, πραγματοποιήσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας την Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση.Απο την συνάντηση αυτή δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα όπως επίσης και δεν ανακοινώθηκαν ποιές πρωτοβουλίες θα λάβει το Ιράκ.Σέ περίπτωση αύξησης της Ιρακινής στρατιωτικήε παρουσίας υπάρχει η πιθανότητα να αντιδράσει το Ιράν.Ο Συνταγματάρχης Peter Newell, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, δήλωσε ότι τέτοια γεγονότα δεν ήταν συχνά στην περιοχή. Αυτό που συμβαίνει είναι, ανά τακτά διαστήματα, περίπου κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες, υπάρχουν ενεργειες εκατέρωθεν των δύο χωρών που διεκδικούν την περιοχή.

Η Fauqa περιοχή κοιτασμάτων πετρελαίου, η οποία έχει υπολογίσει αποθεματικά των 1,55 εκατομμύρια βαρέλια, άνοιξε ανεπιτυχώς για την υποβολή προσφορών από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, τον Ιούνιο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε περίπου 74 δολάρια το βαρέλι όταν ανακοινωθηκε το συμβάν."Η διαμάχη Ιράκ-Ιράν για το θέμα αυτό φέρνει κάποια νευρικότητα στην αγορά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην έχει περαιτέρω εξέλιξη στην ιστορία," είπε ο Eugen Weinberg, αναλυτής πετρελαίου της Commerzbank στη Φρανκφούρτη."Αν υπάρξει κάποια σύγκρουση τότε οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

infognomonpolitics/ EFENPRESS