18.12.09

Επ’αόριστον κλειστά τα Τέμπη – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών. Αύριο στο σημείο της κατολίσθησης Ελβετοί ειδικοί




newsblog | Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 | 00:12
Επ’αόριστον κλειστά τα Τέμπη για όλα τα οχήματα. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα. Προς το παρόν, οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στην υιοθέτηση και άλλης εναλλακτικής διαδρομής για την παράκαμψη των Τεμπών, καθώς τις επόμενες ημερές αναμένονται χιονοπτώσεις και η κίνηση των οχημάτων από τα Πιέρια Όρη θα είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Μέτρα πάντως έχουν ληφθεί για τον αποχιονισμό της παλαιάς εθνικής οδού, όπου αυτό θα απαιτηθεί.
Την Παρασκευή στο σημείο της κατολίσθησης θα βρεθούν Ελβετοί ειδικοί, οι οποίοι μαζί με τους Έλληνες συναδέρφους τους θα προσπαθήσουν να προτείνουν λύσεις. Το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο τις επόμενες ημέρες, καθώς εξαιτίας των Χριστουγέννων αναμένετο να μετακινηθεί μέσω των Τεμπών μεγάλος αριθμός εκδρομέων.
Ήδη, προγραμματίζονται πρόσθετα αεροπορικά και σιδηροδρομικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων.
Πάντως, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας από τα Τέμπη θα απαιτήσει μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί.


Στα δύο κόπηκε η Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009, 09:36

Μέχρι και τρείς μήνες κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν τον θανατηφόρο τραυματισμό του επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο.

Tο πρωί της Πέμπτης, κλιμάκιο υπαλλήλων της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή της σήραγγας, με δύο αυτοκίνητα και επικεφαλής τον Ιταλό διευθυντή πήγαν στο σημείο για αυτοψία. Εκείνη την ώρα σημειώθηκε νέα κατολίσθηση.

Ακούγοντας τον θόρυβο, οι πέντε υπάλληλοι που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο πρόλαβαν και εξήλθαν του οχήματος. Ο Ιταλός διευθυντής, όμως, που επέβαινε μόνος του στο άλλο αυτοκίνητο δεν πρόλαβε να βγει. Το όχημά του καταπλακώθηκε από ένα μεγάλο βράχο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το πτώμα του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και αναμένεται να γίνει νεκροτομή.

Ειδικοί επιστήμονες από την Ελβετία αναμένεται να καταφθάσουν στη χώρα μας προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα εδάφη, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ενόψει μάλιστα των εορτών για τα Χριστούγεννα.

Ειδική επιτροπή για τα αίτια

Με απόφαση του προέδρου του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνου, και σε συνεργασία με τον πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Μουτζούρη, συγκροτήθηκε επιτροπή ειδικών και έγκριτων επιστημόνων, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε χθες στα Τέμπη.

Στην Επιτροπή μετέχουν οι: Γεώργιος Γκαζέτας, καθηγητής Εδαφομηχανικής ΕΜΠ, Παύλος Μαρίνος, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ, Γεώργιος Τσιαμπάος, αναπληρωτής καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ, Δημήτρης Ρόζος, επίκουρος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ.

Η Επιτροπή, εντός των αμέσως επομένων ημερών, μετά και από επιτόπια έρευνα, θα συντάξει για λογαριασμό του ΤΕΕ έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Ρέππα

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Ρέππα, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Υπουργείο Υποδομών, αποφασίσθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας του διαθέσιμου οδικού δικτύου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, οι πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, κι ακόμη, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας, και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και διά θαλάσσης.

Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.

Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασισθούν σε αυριανή αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κλήθηκαν να συντάξουν ένα μνημόνιο στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Ανά πάσα στιγμή, το σχήμα, εμπλουτισμένο και με άλλα πρόσωπα, θα συγκαλείται ως Άτυπο Συντονιστικό Όργανο. Ο ακριβής χρόνος, κατά τον οποίο θα μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών, θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και από την εκτίμηση του ειδικού κλιμακίου Ελβετών τεχνικών αλλά και ξένων και Ελλήνων επιστημόνων που έχουν κληθεί.



__________________________________________________
Αυτή η ιστορία με τα Τέμπη πρέπει να τελειώσει.Το έχουμε πει και άλλες φορές ότι δεν μπορεί και η άμυνα της χώρας να εξαρτάται από τα Τέμπη, από όπου θα χρειασθεί σε περίπτωση συρράξεως να μετακινηθούν δυνάμεις και εφόδια προς βορρά.
-Πρέπει σαφώς να επισπευθεί η κατασκευή των τούνελς.
-Πάντως τα ...διόδια εξακολουθούν να υπάρχουν στη θέση τους.Φρόντισαννα τα κατασκευάσουν σε μέρος που δεν πέφτουν βράχια.....
* Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2012 θα είναι έτοιμα τρία τούνελ μήκους 22 χιλιομέτρων, οπότε το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά.
EFENPRESS