23.12.09

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝ.ΑΣΤΥΝ.Δ)ΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ


Την 21-12-2009, 33χρονος ημεδαπός κατήγγειλε ότι πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας κι ενώ κινούνταν πεζός, δύο άγνωστοι τον πλησίασαν στη συμβολή των οδών Αγ. Μηνά και Ι. Δραγούμη και με απειλή πιστολιού, του αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, το οποίο αποτελούσε μέρος προσφάτως αναληφθέντος ποσού, από τραπεζικό υποκατάστημα της περιοχής, καθώς κι ένα ρολόι χειρός. Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι δράστες διέφυγαν πεζοί.
Από το Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας ερευνάται η υπόθεση.

Με αφορμή το προαναφερόμενο περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συστήνει τα ακόλουθα:


Α) Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.

 Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
 Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
 Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ., αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ.. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
 Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή σας, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
 Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν από σας την κάρτα σας.
 Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήστε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
 Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ “προστατέψτε” το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
 Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης τον χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
 Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δε γνωρίζεται να εισέρχονται στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
 Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνεται τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Β) Για την προστασία του λογαριασμού σας:

• Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό ΡΙΝ την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.
 Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
 Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μία κάρτες σας.
 Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προκύψει από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή την τσάντα σας.
 Μη δίνετε τον κωδικό σας ΡΙΝ σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την Τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην το δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε το τηλέφωνο που αναγράφηκε στην τηλεφωνική της συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
 Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το ΑΤΜ.
 Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.
 Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιεί το όνομά σας πάνω σ’ αυτή.
 Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανένας την κάρτα σας.
 Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.
 Αναφέρετε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και την Αστυνομία.

Γ) Πως θα προστατέψετε τα χρήματα που αναλαμβάνετε από Τράπεζες:

 Προσέξτε για άτομα που παρακολουθούν την τραπεζική σας συναλλαγή μέσα στο κατάστημα και ενημερώστε διακριτικά τη Διεύθυνση ή τον Ταμία.
 Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα που έχετε πρόσφατα αναλάβει από Τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί είναι πιθανό επίδοξοι “διαρρήκτες” να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική σας συναλλαγή.
 Να πηγαίνετε απευθείας στον τόπο οριστικής εναπόθεσης των χρημάτων και αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο να μην σταματάτε σε διάφορα σημεία.
 Αν αυτό είναι αναγκαίο, μην αφήνετε την τσάντα στο αυτοκίνητό σας και σταθμεύετε πάντα σε πολυσύχναστο σημείο.
 Αν διαπιστώσετε ότι σας παρακολουθούν, τηλεφωνείστε αμέσως στο 100 ή απευθυνθείτε στον πρώτο αστυνομικό.
 Αν μεταφέρετε τακτικά χρηματικά ποσά, μην ακολουθείτε τα ίδια δρομολόγια και αλλάζετε κάθε φορά τις ώρες των μετακινήσεών σας.
 Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

EFENPRESS