23.12.09

«Πράσινα» μπερέ στην Αεροπορία


ΤΡΊΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009



Κλυδωνισμούς προκαλούν στην Πολεμική Αεροπορία οι πολλές μετακινήσεις επιτελικών αξιωματικών και στελεχών τρεις μήνες πριν από τις ετήσιες κρίσεις. Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί πλήττει το αξιόμαχο, τη στιγμή που ο κλάδος καλείται να «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για τα εθνικά μας ζητήματα.


Εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα στο ΓΕΑ, που προκαλεί ερωτήματα. Βασικότερο αυτών είναι τι εξυπηρετεί η σπουδή των αλλαγών στην Πολεμική Αεροπορία; Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν διαπιστώνεται πώς στους άλλους δύο κλάδους, Στρατό και Ναυτικό, επικρατεί σχετική ηρεμία. Το γεγονός ότι στα γραφεία του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας βρίσκονται αρκετοί αεροπόροι με θεσμικό ρόλο ή με αρμοδιότητες άτυπου συμβούλου ίσως αποτελεί και μία εξήγηση. Αν βέβαια είναι σωστή η ερμηνεία αυτή για τις πρώιμες αλλαγές στον κλάδο, τότε οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιλογές των συνεργατών τους.

Ηδη, από το Νοέμβριο έχουν βγει φύλλα πορείας για στελέχη που βρίσκονταν σε καίριες θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας και αναλαμβάνουν φίλα προσκείμενοι στο νέο πολιτικό καθεστώς, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί ενημέρωσή τους για τα καθήκοντα που επρόκειτο να εκτελέσουν. Επιτελικοί αξιωματικοί μετατίθενται χωρίς η μετακίνησή τους να είναι σε γνώση των άμεσων προϊσταμένων τους, ενώ αρκετές νέες τοποθετήσεις γίνονται στις ασφάλειες των μονάδων. Οι αλλαγές έχουν φτάσει μέχρι το ΑΣΑΕΔ και το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας με αθρόες επιστροφές αποστράτων. Τέτοιου είδους φαινόμενα προκαλούν ανησυχία στους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για πογκρόμ διώξεων.

Ο προβληματισμός επιτείνεται και από διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται ορισμένοι σύμβουλοι, σε συνεργασία με εν ενεργεία στελέχη, και αποσκοπούν στο πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στην Πολεμική Αεροπορία. Κάποιες εκ των εισηγήσεων έφθασαν έως το ΣΑΓΕ, αλλά τελικώς δεν προωθήθηκαν. Ενα από τα αρχικά σχέδια προέβλεπε επαναφορά ανωτάτων αξιωματικών στην ηγεσία του ΓΕΑ. Πιθανόν, η αντίθετη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας στην τοποθέτηση δικαστικά δικαιωμένων αξιωματικών ή επανακληθέντων έβαλε στοπ. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεθοδεύονται προαγωγές αξιωματικών που βρέθηκαν για ένα έτος στην παράλληλη επετηρίδα.
Η όλη αυτή κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία τρεις μήνες πριν από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου (οπότε και μετακινήσεις και τοποθετήσεις είναι δικαιολογημένες) μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Προκαλεί ανασφάλεια στα στελέχη και την ιεραρχία, και πλήττει το ηθικό των αεροπόρων και της Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, αφού ο κλάδος έχει επωμισθεί κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, «αναχαιτίζοντας» την καθημερινή δραστηριότητα στο Αιγαίο και τις νέες τακτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που εφαρμόζει τελευταία η Αγκυρα.

infognomonpolitics/EFENPRESS