5.12.09

Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς





Δεν φτάνουν ούτε για σφαίρες...

Στην Κύπρο την Τρίτη για συνομιλίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επιμένει ότι μπορούμε να αποκρούσουμε τουρκική επίθεση

Ούτε για την αγορά σφαιρών για μια μεγάλη διακλαδική άσκηση δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για εξοπλισμούς του Υπουργείου Άμυνας για το 2010. Μόλις έξι εκατομμύρια σε ένα σύνολο 115 εκατομμυρίων που καλύπτουν κυρίως τις λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος. Η Επιτροπή Άμυνας χθες άκουσε διεξοδικά τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα και τους επιτελείς να παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό κεκλεισμένων των θυρών. Ως να υπήρχε κάτι που μπορούσε να κρυφτεί...Οι επιτελείς δεν έκρυβαν την αγωνία τους και κάποιοι από αυτούς, αν και το κλίμα δεν τους πολυέπαιρνε, τα έλεγαν στη Βουλή. Τα οπλικά συστήματα θέλουν συνεχή παρακολούθηση για να μπορούν να επιτελούν το σκοπό τους. Τα πυραυλικά συστήματα, τα άρματα μάχης, τα πυροβόλα και τα αντιαεροπορικά θέλουν συνεχή εκσυγχρονισμό για να είναι αξιόμαχα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης ανέφερε αυτά που έπρεπε να αναφέρει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τα ίδια είπε και στους πολιτικούς προϊσταμένους του για να έχει τη συνείδησή του ήσυχη. Επισήμανε στο περιθώριο της συνεδρίας ότι παρά τα προβλήματα ο στρατός μας είναι σε θέση να αποκρούσει επίθεση του εισβολέα και να του επιφέρει συντριπτικό πλήγμα, γιατί θα βρίσκεται σε θέση άμυνας και γιατί η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν προδομένη το 1974.
Την ίδια ώρα ο Σωκράτης Χάσικος και ο Χρίστος Πουργουρίδης επισήμαναν ότι ο ΔΗΣΥ έχει διαχρονική θέση για τη διατήρηση ενόπλων κυπριακών δυνάμεων μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, δεν είναι εμπόδιο για τη λύση, αλλά προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι για το θέμα της διατήρησης ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση, αν και εφόσον αυτή προκύψει, κατετέθη εγγράφως η θέση του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, κληθείς από τη «Σ» να εξηγήσει πού πάμε στον αμυντικό τομέα, ήταν καθησυχαστικός ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες και όλα θα γίνουν όπως πρέπει, ώστε η χώρα να έχει ασφάλεια.

Φταίει η πολιτική
Την ίδια ώρα μέλη της Επιτροπής Άμυνας σχολίαζαν ότι δεν φταίει ο υπουργός και οι επιτελείς για ό,τι γίνεται αλλά η ακολουθούμενη πολιτική. Με ποιο δικαίωμα, διερωτήθηκαν βουλευτές της συγκυβέρνησης που συμμετέχουν στην επιτροπή Άμυνας, η πλευρά μας αποποιήθηκε το δικαίωμα της αυτοάμυνας πριν καλά καλά συζητηθεί το γενικότερο θέμα ασφάλειας της χώρας στις συνομιλίες; Για το θέμα έπεται σήμερα συνέχεια γιατί θα συζητηθεί από τον ΔΗΣΥ και στο Εθνικό Συμβούλιο, με στόχο να οπλιστεί ο πρόεδρος με επιχειρήματα για να περισώσει την υστάτη τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναστάτωση στο στράτευμα

Στους κύκλους του στρατεύματος επικρατεί μεγάλη αναστάτωση για την πρόταση αποστρατιωτικοποίησης. Όπως λένε ανώτατοι επιτελείς Κύπριοι και Ελλαδίτες, η αποστρατιωτικοποίηση θα έπρεπε να αφορά τις δυνάμεις του Αττίλα και των βάσεων και όχι τις νομικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα ζητήματα αυτά θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο που έρχεται την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στην Κύπρο.
Η άφιξή του δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις και αναμένεται όλα τα θέματα να τεθούν επί τάπητος.
Άλλωστε τώρα είναι η ώρα ευθύνης όλων μας, επισήμαναν στελέχη όλων των κομμάτων, που ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ
___________________________________
Σχόλιο:
΄Ετσι ξεκίνησε η ιστορία με τη Μεραρχία που απέσυρε η Ελλάδα από τη Κύπρο χάρη της...ειρήνης!
Αν διαλυθεί η Εθνοφρουρά, ή αν δεχθεί η Κύπρος ομοσπονδιοποίηση, τότε αυτό θα είναι το οριστικό τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δυστυχώς η καλύτερη λύση για τη Κύπρο είναι η " μή λύση"
-Από τη στιγμή που έχει γίνει τουρκοποίηση των κατεχομένων, ας κρατήσει η Κύπρος αυτά που έμειναν ανεξάρτητα- αλλά δικά της- ας διατηρήσει την οντότητά της σαν ανεξάρτητο κράτος, ας θωρακίσει τις ΄Ενοπλες δυνάμεις της και ας ξεχάσει λύσεις που θα την οδηγήσουν αργά αλλά σταθερά στην αποσύνθεση και στη πλήρη υποταγή της στους τούρκους.
-Ας ακολουθήσει τη ρήση του αείμνηστου ηρωϊκού Παπαδόπουλου " Παρέλαβα Ανεξάρτητο Κράτος, δε θα παραδώσω ...κοινότητα" ( που σε λίγο καιρό θα διαλυθεί και αυτή- προσθέτουμε εμείς)

EFENPRESS