5.12.09

Ένα στάδιο πριν την κατασκευή πυρηνικού όπλου το Ιράν;



05-12-2009 10:18:09
Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η είδηση πως ιρανοί επιστήμονες κατάφεραν να εξομοιώσουν την πυροδότηση μιας πυρηνικής βόμβας σε συνθήκες εργαστηρίου, βρισκόμενοι ένα βήμα πριν την εκτέλεση υπόγειας πυρηνικής δοκιμής.

Την είδηση μεταδίδει ο διαδικτυακός χώρος «DEBKA», ο οποίος επικαλείται έκθεση των Γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών (BND).
Σύμφωνα με επιστήμονες στην πυρηνική τεχνολογία, η πυροδότηση μιας πυρηνικής βόμβας αποτελεί το δυσκολότερο στάδιο για την κατασκευή της, και όταν αυτή επιτευχθεί, τότε η δημιουργία πυρηνικού όπλου είναι πλέον θέμα μηνών.

Οι ίδιοι επιστήμονες επισημαίνουν παράλληλα, πως ακόμη κι αν αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν, αυτό μπορεί να μη μαθευτεί, μιας και λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, η Τεχεράνη δεν χρειάζεται πλέον να προβεί σε πυρηνική δοκιμή για να πιστοποιήσει τις δυνατότητες των πυρηνικών όπλων που έχει κατασκευάσει, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ.

Η έκθεση της BND αναφέρει πως με βάσει τις πληροφορίες που έχει, το πολύ μέχρι τα τέλη του 2010 το Ιράν θα διαθέτει την κατάλληλη ποσόστητα εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή ή βόμβα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr/EFENPRESS