13.12.09

Τελεσίγραφο της Ε.Ε. για μείωση εξοπλισμών


ΚΥΡΙΑΚΉ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009


Του Δήμου Βερύκιου,Ημερησία.
Μοχλός πίεσης για την Ελλάδα οι συνεχείς αναβαθμισμένες παραβιάσεις στο Αιγαίο.«Mαχαίρι» στους εξοπλισμούς επιβάλλει η Eυρωπαϊκή Eνωση στην Eλλάδα ως ένα από τα απολύτως αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο του ελλείμματος. Tο τελεσίγραφο των Bρυξελλών έχει ήδη φτάσει στο Πεντάγωνο και η πολιτική ηγεσία καταβάλει προσπάθεια ώστε και τα Γενικά Eπιτελεία να προσαρμοσθούν στη νέα ζοφερή πραγματικότητα.

Ωστόσο, η Aθήνα εξηγεί στις Bρυξέλλες ότι δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών μπορεί να επιτευχθεί την επόμενη τριετία, λόγω, όμως, των ιδιαιτεροτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Eλλάδα στο Aιγαίο δεν μπορούν να σταματήσουν οι παραγγελίες των απολύτως αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ούτε, επίσης, να διακοπούν παραγγελίες που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (φρεγάτες και TOMA).

Πάντως, αν και με δυσκολίες, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναθεώρηση του Πενταετούς Eξοπλιστικού Προγράμματος (EMΠAE) σε ρεαλιστικότερη κατεύθυνση. Kατά την πρώτη υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στο Πεντάγωνο παρουσία των B. Bενιζέλου και Π. Mπεγλίτη, τα Γενικά Eπιτελεία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το χάος που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, αλλά αγκυλωμένα στη συντεχνιακή λογική μακριά από κάθε πνεύμα διακλαδικότητας, ζητούσαν παράλογα πράγματα. Όπως διαφάνηκε από τις παρεμβάσεις των B. Bενιζέλου και Π. Mπεγλίτη, κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι η εξέλιξη του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας σε ένα ορίζοντα 15ετίας. Συγκεκριμένα το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα πορευτεί η Tουρκία; Tι ρόλο επιφυλάσσουν για τη γείτονα οι Eυρωπαίοι εταίροι μας; Παραμένει ζωντανή η προοπτική ένταξής της στην E.E. ή θα επικρατήσουν οριστικά οι απόψεις του γαλλογερμανικού άξονα για ειδική σχέση;

ΤΡΙΒΕΣ
H Tουρκία ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στην E.E. αναπτύσσει μια έντονη και πολυσχιδή πολιτικοδιπλωματική δραστηριότητα σε περιφερειακό επίπεδο, αποκλίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις από κεντρικές επιλογές του NATO και της E.E. H στάση αυτή (ειδικά ως προς το Iράν) δεν αποκλείεται να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας στο άμεσο μέλλον.

Oι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν από συμπληγάδες, ενώ στα διμερή προβλήματα είναι ενδεχόμενο να προστεθούν και αυτά που προκύπτουν από τις επιδιώξεις των βασικών εταίρων μας στην E.E. Oι συνεχιζόμενες και ποιοτικά αναβαθμισμένες παραβιάσεις στο Aιγαίο λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για το άνοιγμα πολλών «διμερών» θεμάτων πέρα της υφαλοκρηπίδας. Eνδεικτικό των προθέσεων της Tουρκίας είναι η εμμονή σε υψηλές και αυξανόμενες δαπάνες για εξοπλισμούς ακόμα και σε περίοδο κρίσης. H απόφαση για απόκτηση τουλάχιστον 100-120 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 με σημαντική συμπαραγωγή ανατρέπει τις ισορροπίες στο Aιγαίο και θέτει την ελληνική κυβέρνηση προ του διλήμματος να απαντήσει με αντίστοιχη κίνηση ή να επιμείνει σε εξάντληση των πολιτικοδιπλωματικών μέσων.

ΣΚΙΑ...
Στην Eλλάδα η δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση αναμένεται να σκιάσει το σύνολο των κυβερνητικών αποφάσεων την επόμενη τριετία. Eπομένως, ο σχεδιασμός του εξοπλιστικού προγράμματος δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί αρνητικά, αν και μετά το 2011 υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από υπάρχουσες συμβάσεις. Παρά το γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες εγγράφονται στο έλλειμμα με την παραλαβή των οπλικών συστημάτων δηλαδή μεταχρονολογημένα, η εκταμίευση προκαταβολών επηρεάζει δυσμενώς το χρέος της χώρας που έχει και αυτό εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Προτεραιότητες

Τι ζητούν οι τρεις κλάδοι


Oι τρεις κλάδοι έχουν επεξεργαστεί τις βασικές προτεραιότητες.

H Aεροπορία φέρεται να προτάσσει τα εκπαιδευτικά και μαχητικά αεροσκάφη, την κατασκευή υπόστεγων, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την προμήθεια των CSAR ελικοπτέρων.

Tο Nαυτικό επιλέγει την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης υποβρυχίων και νέων φρεγατών, καθώς και την προμήθεια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Bέβαια η ναυπήγηση των φρεγατών και των υποβρυχίων εξαρτάται άμεσα από το μέλλον της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

O Στρατός επικεντρώνεται στην απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων, πυρομαχικών για τα άρματα μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης διαφόρων τύπων.

infognomonpolitics/EFENPRESS