5.12.09

Τιμήθηκαν οι Έλληνες Εβραίοι που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα


05 Δεκ 2009


Το διάστημα 4-6 Νοεμβρίου, το Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις (Σικάγο) σε συνεργασία με τις Ελληνικές και Αμερικανοεβραϊκές κοινότητες διοργάνωσε μια Επετειακή Τελετή για να τιμήσει όλους τους Έλληνες Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα αλλά και μια εκδήλωση μνήμης για τα 2300 χρόνια Εβραϊκής κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Αποκλειστικοί χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC), του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, του Παγκρήτιου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, της Κρητικής Αδελφότητας του Σικάγο, της Μακεδονικής Ένωσης του Σικάγο και του Κολεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

Το παρόν στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν επίσης τα προξενεία του Ισραήλ και της Ελλάδας ενώ ο πρωτοψάλτης Alberto Mizrahi διάβασε την προσευχή El Malei Rahamim και τραγούδησε τραγούδια στα Ελληνικά και τη Ladino (ισπανο-εβραϊκά). Οι κυρίες Μάρσια Οικονομοπούλου και Rose Eskontonots, εξάλλου, εκπροσώπησαν τη Συναγωγή Kehila Kedosha Janina και το Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιζών του Άουσβιτς κ. Heinz Kounio ενώ ο Πρόεδρος του KIΣ κ. Μωυσής Κωνσταντίνης παρουσίασε το βιβλίο “Young People in the Maelstrom of Occupied Greece” (Νέοι Άνθρωποι στην Ανεμοζάλη της Κατεχόμενης Ελλάδας) και ο Καθηγητής Steve Bowman έδωσε διάλεξη σχετικά με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ο δημοσιογράφος κ. Jean Cohen έδωσε ένα σεμινάριο στο Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών με θέμα τα σύγχρονα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήταν και επτά μέλη της οικογένειας του κ. Kounio συμπεριλαμβανομένης της κα Lola Angel, επιζήσασας του Bergen-Belsen.

Η πόλη του Σικάγο πέρασε ψήφισμα που καθιερώνει την 4η Νοεμβρίου ως την επίσημη Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του UHAC κ. Andrew Athens παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επίτιμων προσκεκλημένων ενώ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συνοδέψει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Λευκό Οίκο και σε ιδιωτικό δείπνο στην κατοικία του Αντιπροέδρου Biden. Ο Συντονιστής Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α κ. Ted Σπυρόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του ζεύγους Kounio, του ζεύγους Κωνσταντίνη και του Jean Cohen ενώ τίμησε τον κ. Kounio για τις εξέχουσες υπηρεσίες του προς τον Ελληνισμό.

Οι Κρήτες της Αμερικής απένειμαν τιμητικές πλακέτες στον επί σειρά ετών πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης κ. Kounio για την καταγραφή και διάσωση της μνήμης των χιλιάδων Ελληνοεβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, στον κ. Κωνσταντίνη για την ενθουσιώδη και ακάματη προσπάθειά του για την επαναλειτουργία της Συναγωγής Etz Hayyim των Χανίων και τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς την Κρητική Κοινότητα γενικότερα και στον Jean Cohen για τη βοήθεια που προσέφερε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του UIC σχετικά με τη διοργάνωση αυτής της σειράς διαλέξεων.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από μια Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείτο από τους Καθηγητές Robert J. Gordon (Επικεφαλής του Χημικού Τμήματος), Dagmar Lorenz (Επικεφαλής του Τμήματος Γερμανικών Γλωσσών και Διευθυντή του Προγράμματος Εβραϊκών Σπουδών) και Mimis N. Cohen (Επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής), το Ραβίνο Michael Balinsky (Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ραβίνων του Σικάγο), την Δρ. Nancy S. Gebhardt (Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος Εβραϊκών Σπουδών), τον Δρ. Γιώργο Παπαδαντονάκη (Καθηγητή του Χημικού Τμήματος) και τον κ. Charles J. Mouratides (δημοσιογράφο).

papadantonakis.com/taxalia/EFENPRESS