4.12.09

Αλλαγή στην ελληνική εξωτερική πολιτική για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε;


think politics |
Πολλά χρόνια είχε να ακουστεί το αυτονόητο για όλους επιχείρημα ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι υπερπτήσεις, το τελευταίο διάστημα, των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, θα αξιολογηθούν ως κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ακούστηκε όμως σήμερα σε απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι.Κοραντής.
Ο Π.Μπεγλίτης είπε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία «ποιοτική αναβάθμιση» των τουκρικών προκλήσεων στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, για τις οποίες όπως είπε γίνονται τα ανάλογα διαβήματα. Σε μία χαρακτηριστική αποστροφή της απάντησης του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου η Τουρκία θα αξιολογηθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η παραβατική της συμπεριφορά επιβαρύνει αυτή την αξιολογική διαδικασία», για να συνεχίσει: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει ευρωπαϊκό μέλλον μόνο υπό τη βασική προϋπόθεση ότι σέβεται τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Αν και ο ίδιος σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να » μην κλείσουμε την πόρτα της Τουρκίας στην Ε.Ε», εντούτοις σημείωσε ότι δεν δίνουμε «λευκές επιταγές».

EFENPRESS