4.12.09

Μέρες 63' ξαναζεί η Κύπρος : Tουρκικά συνθήματα στην Μακεδονίτισσα




Τουρκικά συνθήματα γραμένα με κόκκινη μπογιά γέμισε εχθές το βράδυ ο Λευκωσία. "Άγνωστοι".. γέμισαν διάφορα σημεία της πόλης αλλά μέχρι και τον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας! με το σύνθημα «Kibris turktur», δηλαδή «Η Κύπρος είναι τουρκική». Την ίδια περιποίηση δέχτηκαν ο τοίχος του Προεδρικού Μέγαρου!, το Ταχυδρομείο στην οδό Προδρόμου ,σημεία έξω από το Λύκειο Ακροπόλεως, το Μετόχι του Κύκκου, σημεία στον κυκλικό κόμβο Αρχαγγέλου κτλ.

Το γεγονός της απίστευτης αυτής πρόκλησης,η οποία έλαβε χώρα την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός ΓΑΠ χαριεντιζόταν με τον Νταούτογλου, απεκρύφθει απο τα ελλαδικά ΜΜΕ ενώ απασχόλησε έντονα ορισμένες κυπριακές εφημερίδες. Το καθεστώς Χριστόφια (αντιστοίχως "ευαίσθητο" με το ελληνικό ΥΠΕΞ) έδωσε εντολή για διενέργεια ερευνών με την συνεργασία γραφολόγων για να διαπιστωθεί... η εθνικότητα των δραστών.Συνεργάτες της εφημερίδας «Φιλελευθέρος» ήταν πιο γρήγοροι από τους εργάτες που κατ'εντολή των αρχών έσπευσαν να εξαφανίσουν τα συνθήματα με άσπρη μπογιά ,τραβώντας φωτογραφίες σαν τις παραπάνω.

Το timing της πρόκλησης, ο συντονισμός της ενέργειας, η επιλογή ορισμένων εξόχως συμβολικών στόχων αλλά και επιλογή του συγκεκριμένου συνθήματος (με τους συνειρμούς που προκαλεί) κατευθύνουν προς την εκδοχή προσεκτικά σχεδιασμένης επιχείρησης τμήματος ψυχολογικών επιχειρήσεων -ούκ ολίγα στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό-

ΤΜΤ και 1963
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνθημα αυτό αποτέλεσε την υπογραφή της τουρκικής οργάνωσης ΤΜΤ (δημιούργημα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών), η οποία γέμισε με τον ίδιο τρόπο την Λευκωσία το 1963 με εθνικιστικά συνθήματα λίγο πριν την ένοπλη ανταρσία που διχοτόμησε την πόλη. Την εμφάνιση των συνθημάτων ακολούθησαν σύντομα τα πρώτα πρόχειρα οδοφράγματα και οι πρώτες συγκρούσεις.

EFENPRESS