9.12.09

Στο παρά 5΄ οι Ισραηλινοί ανέβαλαν την άσκηση




Αναβολή επ΄ αόριστον πήρε η ελληνοϊσραηλινή άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνθήκες μάχης που επρόκειτο να γίνει αυτή την εβδομάδα με κέντρο την περιοχή του Αεροδρομίου Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο.

Οι Ισραηλινοί που από σήμερα υποδέχονται στο Τελ Αβίβ για τέσσερις ημέρες τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Γιώργο Καραμαλίκη, για επίσημες συνομιλίες, ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά με επιστολή ότι η μη πραγματοποίηση της άσκησης οφείλεται σε αδυναμία τους να μετασταθμεύσουν αυτή την περίοδο ελικόπτερά τους στην Ελλάδα. Και ανέφεραν ότι άσκηση αυτού του είδους θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του 2010.

Ωστόσο, η εξήγηση που έδωσαν οι Ισραηλινοί δεν φαίνεται να έχει πείσει πλήρως και όλους στο ελληνικό Πεντάγωνο. Κι αυτό καθώς, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, η ειδοποίηση για τη μη πραγματοποίηση της άσκησης συνέπεσε με μια, δειλή έστω, επανεκκίνηση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων που είχαν διακοπεί μετά την επίθεση στη Γάζα. Η Αθήνα κατέγραψε ως αξιοσημείωτη την επίσκεψη του υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Ελιέζερ στην Άγκυρα στο τέλος Νοεμβρίου και την εκφρασθείσα διάθεση και από τις δύο πλευρές για κάποιας μορφής ενεργοποίηση της Τουρκίας ως μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.

Συζητήσεις τον Φεβρουάριο


Πέραν αυτών, το ελληνικό Πεντάγωνο αναμένει να δει για να σταθμίσει τις εξελίξεις πώς θα συμπεριφερθεί το Ισραήλ σε σχέση με τη συμφωνία που υπάρχει για εκπαίδευση ελληνικών μαχητικών στον εναέριο ανεφοδιασμό από ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ. Η συνεκπαίδευση αυτή πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά πρόγραμμα συνεργασίας για το 2010, οι άξονές της θα συζητηθούν σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ τον προσεχή Φεβρουάριο. Εκεί θα φανεί αν θα ζητήσουν εκ νέου άσκηση στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, όπως ο «Ένδοξος Σπαρτιάτης» του 2008 που από αμερικανικές πηγές είχε χαρακτηριστεί ως πρόβα τζενεράλε βομβαρδισμού στόχων στο Ιράν. Όπως βεβαίως και τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα.

Τα Νέα/EFENPRESS