30.12.09

Ε. Μπαράκ: "Το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα μέχρι το 2011"



29-12-2009 13:26:25

Σύμφωνα με δηλώσεις του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν στην περιοχή Qom, είναι σχεδόν αδύνατο να καταστραφούν με συμβατικά όπλα. Οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται μέσα σε καταφύγια από ενισχυμένο σκυρόδεμα τα οποία δεν μπορούν να διατρηθούν από συμβατικά όπλα.

Το Ιράν πρόσφατα ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη, ότι κατασκευάζει και δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού Ουρανίου στην περιοχή πλησίον της πόλης Qom.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας της ισραηλινής Βουλής, ο υπουργός εκτιμά ότι το Ιράν θα μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μέχρι το 2011.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση στην επιτροπή, ο Εχούντ Μπαράκ ανέφερε ότι στις αρχές του 2010 το Ιράν θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν η ιρανική ηγεσία το επιθυμεί θα μπορεί να κατασκευάσει την βόμβα μέσα σε ένα χρόνο από τότε.

Τόσο το Ισραήλ όσοι και οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικών μέσων για τη διακοπή του προγράμματος απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr/EFENPRESS