19.12.09

Το 2010 σε υπηρεσία η «βόμβα-γίγας» των 14 τόνων της αμερικανικής Αεροπορίας



Το 2010 σε υπηρεσία η «βόμβα-γίγας» των 14 τόνων της αμερικανικής Αεροπορίας
19-12-2009 07:56:56
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε γνωστό πως περίπου στα τέλη του 2010 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη η πρωτοφανούς ισχύος βόμβα καταστροφής υπόγειων εγκαταστάσεων GBU-57A/B, γνωστή και ως MOP (Massive Ordnance Penetrator). H διατρητική αυτή βόμβα θα είναι η διάδοχος της σημερινής GBU-28 και ενδεικτικό της διαφοράς ανάμεσα στις δύο βόμβες και της ισχύος που φέρει κάθε μία είναι το βάρος τους. Η GBU-28 έχει βάρος 2,2 τόνων και η GBU-57A/B, 14 τόνους!

Η ανάπτυξη της νέας αυτής βόμβας ξεκίνησε από κοινού μεταξύ της Northrop Grumman και τη Lockheed Martin και έφερε το κωδικό όνομα «Big BLU». Αν και το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2002 και εγκαταλείφθηκε στην πορεία λόγω κόστους, το 2005 οι Επιτελείς του Πενταγώνου κάνοντας απολογισμό και εκτιμήσεις του πολέμου ενάντια στο Ιράκ το 2003, ανακάλυψαν ότι η βόμβα πλήξεως υπογείων στόχων GBU-28 που διέθεταν είχε εξαιρετικά μικρό βαθμό διάτρησης του εδάφους και η εκρηκτική κεφαλή που έφερε δεν ήταν ικανή να προκαλέσει την καταστροφή υπογείων εγκαταστάσεων.

Ετσι ζητήθηκε αυτή τη φορά από την εταιρία Boeing να ξεκινήσει εκ νέου τον σχεδιασμό, την πιστοποίηση και την κατασκευή αυτής της τεράστιας διατρητικής βόμβας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο βόμβες αυτού του τύπου θα μπορούν να μεταφέρουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ Β-1 και Β-2 και η κατεύθυνσή τους θα γίνεται μέσω δορυφορικού συστήματος GPS (Global Positioning System).

Η είδηση της επιχειρησιακής λειτουργίας της βόμβας GBU-57A/B, έγινε γνωστή από το πρακτορείο Reuters.



Χαρακτηριστικά


Μήκος: 6,2 μέτρα
Διάμετρος: 0,8 μέτρα
Βάρος: 14 τόνοι
Κεφαλή: 2,4 τόνοι ισχυρού εκρηκτικού
Διατρητική ικανότητα: Εως 61 μέτρα τριπλά ενισχυμένου σκυροδέματος!!!!!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr/EFENPRESS

* Η υπόθεση "μυρίζει" ΙΡΑΝ.....