5.12.09

ΛΕΦΕΔ : Άσκηση Ιερός Λόχος 09/Β






Posted: 04 Dec 2009 02:07 PM PST

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου του 2009 πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ-"Ιερος λόχος"09Β στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη άσκηση αφορά την πρακτική εκπαίδευση στις αμφίβιες επιχειρήσεις, καταδρομικές και μή, οι οποίες είναι το πλέον πιθανό ότι θα απασχολήσουν τις Ελληνικές ΕΔ και κατ' επέκταση τον Έλληνα οπλίτη. Αυτή είναι λοιπόν και η αιτία που η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα καθιερώθηκε από την ΛΕΦΕΦ πια επί εξαμηνιαίας βάσης.

Από το βράδυ της Παρασκευής είχε φτάσει στην περιοχή κλιμάκιο μελών της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. που ήταν επιφορτισμένο με την μεταφορά υλικών και λέμβων όπως και με την δημιουργία και οργάνωση χώρου στρατοπεδίας. Η άσκηση ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου με την άφιξη του κυρίως όγκου των εκπαιδευόμενων τμημάτων. Το διάστημα από το μεσημέρι εώς νωρίς το σούρουπο καταναλώθηκε κυρίως στην προετοιμασία των ατομικών υλικών των μελών, στην εκμάθηση τακτικών διάσωσης και επανάκτησης εντός της λέμβου ατόμου
που πιθανώς να έχει βρεθεί στο νερό καθώς και κατασκευή λεπτομερούς αμμοδώχου πάνω στην οποία κατατοπίστηκε το επιτιθέμενο τμήμα αλλά και το τμήμα της απεικόνισης

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την κατάληψη των βραχονησίδων Α & Β που βρίσκονται πλησίων της νήσου Αμμουλιανής ή οποία πάντα σύμφωνα με το σενάριο βρισκόταν υπό εχθρική κατοχή. Τις βραχονησίδες κατείχε δύναμη λόχου ΠΖ+ με όλμους των 4,2" & 81mm, αντιαρματικά όπλα αγνώστου αριθμού και κλιμάκιο μηχανικού. Σκοπός των φιλίων δυνάμεων ήταν η ανακατάλυψη των βραχονησίδων ώστε να προλειάνουν το έδαφος για την επικείμενη αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη της νήσου Αμουλιανής από τις φίλιες δυνάμεις που θα λάμβανε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα την Η 04:00.
Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 02/12/2009 στα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. με την καθιερωμένη απενημέρωση. Μια διαδικασίαι καθόλα απαραίτητη για την υπόδειξη λαθών αλλά και για την περεταίρο εξαγωγή συμπερασμάτων.

Εφ.Λχίας(ΠΖ) Τσαουσίδης Γεώργιος

EFENPRESS