10.11.09

Wall Street Journal: "ΝΑΤΟ χωρίς τη Τουρκία;"



Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο αμερικανικό κατεστημένο σχετικά με τις κινήσεις της Άγκυρας στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο "A NATO Without Turkey?" και χαρακτηριστικό υπότιτλο "Ankara's Islamist government is turning away from the Western alliance". Ο David Schenker του γνωστού think tank Washington Institute for Near East Policy που υπογράφει το άρθρο επισημαίνει ότι το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν η Τουρκία θα πρέπει ενσωματωθεί στις πολιτικές και οικονομικές δομές της ΕΕ αλλά αν θα πρέπει να παραμείνει εντός της Βορειοατλανικής Συμμαχίας!
Ο συντάκτης επιτίθεται με σφοδρότητα στη φιλο-ισλαμική κυβέρνηση του AKP, κάνοντας σύντομη αναδρομή, από την απόφαση για αποκλεισμό του Ισραήλ από την άσκηση "Anatolian Eagle" και το άνοιγμα στη Συρία, μέχρι το εξοντωτικό πρόστιμο στο δημοσιογραφικό όμιλο Dogan.
Eπιπλέον αμφισβητεί τη προθυμία της Άγκυρας να συμμετάσχει σε μελλοντικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας ενώ εκφράζει φόβους για τη μεταβίβαση σύγχρονης τεχνολογίας με τη παράδοση των μαχητικών F-35 στη Τουρκική Αεροπορία το 2014! ("In 2014, NATO's next generation fighter plane, the Joint Strike Fighter, will be delivered. Given the direction of Turkish politics, serious questions must be asked about whether the Islamist government in Ankara can be trusted with the highly advanced technology")
Τέλος, καταλήγει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπολογίζει και στο χειρότερο σενάριο για τη Τουρκία (εννοεί την κατάρρευση του κοσμικού κράτους και την πλήρη επικράτηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ), η οποία θα αποτελούσε τη πιο δραματική εξέλιξη στη περιοχή μετά την ανατροπή του Σάχη το 1979 στο Ιράν.
strategy-ge