28.11.09

S-300 ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ !


28-11-2009 12:19:21
"Η Ρωσία θα τιμήσει το συμβόλαιό της και θα προμηθεύσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν με τους αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους S-300", δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στη Μόσχα Seyed Mahmoud Reza Sajadi, μιλώντας σε ρώσους δημοσιογράφους.

«Πληροφορηθήκαμε πως υπήρξαν αναφορές πως η Ρωσία δεν θα παραδώσει αυτούς τους πυραύλους στο Ιράν, αλλά ρωτήσαμε τη ρωσική πλευρά και μας είπαν πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο ιρανός διπλωμάτης για να συμπληρώσει: «Αν και η ημέρα που έπρεπε να έχουν παραδοθεί έχει περάσει, η ρωσικά πλευρά μας τόνισε πως αντιμετωπίζει κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία σε ένα με δύο μήνες θα έχουν λυθεί».

Τον τελευταίο μήνα έχει δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες-με αφορμή την καθυστέρηση της παράδοσης των S-300 PMU1-με την Τεχεράνη να κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως πιέζουν τη Μόσχα να μην παραδώσει τα εν λόγω συστήματα στο Ιράν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Ιράν σκοπεύει να τοποθετήσει τους S-300 σε περιοχές πλησίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, ώστε να τις προστατεύσει, όσο το δυνατόν καλύτερα, από μια ενδεχόμενη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τους.

Αν και η Ρωσία επίσημα δεν έχει ανακοινώσει πως θα πουλήσει το σύστημα S-300 PMU1 στο Ιράν, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax έχει γνωστοποιήσει πως πρόκειται για πέντε ολοκληρωμένα συστήματα S-300 PMU1 αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ,

defencenet/EFENPRESS