15.11.09

ΤΟΥΡΚΙΑ:Oλοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός των Leo-1T





Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αριθμού 171 τουρκικών Leopard ,με την τελετή παράδοσης του τελευταίου στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Την τελετή η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του 1ου Κέντρου Συντήρησης/Επισκευών του Αριφιγιέ (ένα μεγάλο ΠΕΒ ουσιαστικά) στις 12 Νοεμβρίου ,παρακολούθησε και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Bεζντί Γκιονούλ. Κύριο χαρακτηριστικό των εκσυγχρονισμένων αρμάτων είναι η εγκατάσταση του ΣΕΠ Volkan της Ασελσάν.

Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ περιλαμβάνει εγκατάσταση του πυροβόλου 120mm ,όπως λανθασμένα μετέδωσε γνωστός ιστοχώρος αντιγράφοντας (ως συνήθως) μη διασταυρωμένες πληροφορίες από το διαδίκτυο..Το άρμα φέρει ραβδωτό πυροβόλο 105mm.

Τα 171 άρματα που "φόρεσαν" το ΣΕΠ της Aselsan είναι πρώην Leopard-1Α1 και -1Α4 τα οποία παραδόθηκαν στο Τουρκικό Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του '80 και το 1990-92 αντίστοιχα. Tα μεν -1Α1 είναι τα παλαιότερα Leopard σε υπηρεσία με τον Τουρκικό στρατό ,τα δε -1Α4 προέρχονται απο τα αποθέματα της Bundeswehr και προ της αναβάθμισης ήταν εξοπλισμένα με ΣΕΠ EMES 12 A3 και σύστημα σκόπευσης/παρατήρησης PZB 200 LLLTV, συνδιασμός ανάλογος με εκείνο των αποσυρθέντων (εδώ και αρκετά χρόνια) ελληνικών Leopard-1GR.

Όπως έγινε γνωστό η Ασελσάν διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Χιλής τον εκσυγχρονισμό αριθμού αρμάτων Leopard-1 που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις της τελευταίας, κατά τα πρότυπα του τουρκικού προγράμματος(σχετικό ΜοU υπογράφτηκε στην έκθεση ΙDEF 2009) .
Το αναφερόμενο συνολικό κόστος κυμαίνεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία οι γείτονες θα κάνουν απόσβεση μέρους των ήδη δαπανηθέντων κεφαλαίων για την έρευνα&ανάπτυξη του Volkan...(H ΓΔΑΕΕ παρακαλείται να κρατήσει σημειώσεις)

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΣΕΠ (68% τοπική συμμετοχή) εργάστηκαν περίπου 250 μηχανικοί ,έγιναν πάνω απο 3 χιλιάδες δοκιμαστικές βολές και γράφτηκαν περίπου 3 εκατομμύρια γραμμές κώδικα .
Όπως αφέθηκε να εννοηθεί η εμπειρία που αποκομίσθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη βελτιωμένης έκδοσης του Volkan στα πλαίσια του προγράμματος για το νέο άρμα μάχης Altay.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμού που διαφημίζει η τουρκική εταιρία είναι :

-Μεγάλη πιθανότητα επιτυχούς πρώτου χτυπήματος
-Δυνατότητα αναγνώρισης και εμπλοκής στόχων μέρα και νύχτα υπό κακές καιρικές συνθήκες
-Δυνατότητα βολής εν κινήσει ημέρα και νύχτα
-Εγκατάσταση νέων θερμικών σκοπευτικών
-Σταθεροποίηση πυροβόλου στους δύο άξονες
-Αυτόματος υπολογισμός βαλλιστικών δεδομένων και διόρθωση αυτών μέσω αισθητήρων στην κάννη και το σασί του άρματος
-Αυτόματο tracκing στόχων
-Δυνατότητα νυχτερινής όρασης για τον οδηγό του άρματος

Κατά την διάρκεια της τελετής έγινε μια μικρή επίδειξη όπου τονίστηκε η ικανότητα διάβασης υδάτινου κωλύματος από τα Leo-1T ..
(en kripto)

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
-Και μεις οι δυο στον καφενέ, τσιγάρο, πρέφα και καφέ, ρε δε βαρυέσαι αδερφέ.......!!!!
EFENPRESS