1.11.09

Πρώτη δοκιμή του Link-16 για την Πολεμική Αεροπορία



ΕΜΒ-145 ΑΕW και F-16 Block52 Adv ετοιμάζονται για απογείωση. Μια νέα εποχή ξεκινά για την ΠΑ.
Στην εποχή των δικτοκεντρικών επιχειρήσεων πέρασε και επισήμως η Πολεμική Αεροπορία εχθές ,καθώς έλαβε χώρα η πρώτη δοκιμή διασύνδεσης των νέων F-16 Block 52 Adv με τα ιπτάμενα ραντάρ EMB-145 ΑΕW όπως αναφέρει το defencenet. Κατά την διάρκεια της δοκιμής που διήρκησε μια ώρα συμμετείχαν συνολικά 6 F-16 (5 μονοθέσια, ένα διθέσιο) καθώς και ένα EMB-145. Τα νέα μαχητικά της 335 Μοίρας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα τερματικά MIDS-LVT (MIDS Low Volume Terminal) που φέρουν, ανταλλάσσοντας πληροφορίες (θέσεις στόχων κτλ) μεταξύ τους αλλά και με το ιπτάμενο ραντάρ της 380 Μοίρας "Ουρανός" το οποίο φέρει το ίδιο τερματικό. Η δοκιμή πέραν του όγκου και της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων εξέτασε και την αντοχή του συστήματος σε ηλεκτρονικά αντίμετρα. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση εξελιγμένων συστημάτων data-link είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς η ταχύτατη ανταλλαγή πακέτων δεδομένων προσφέρει στον ιπτάμενο μεταξύ άλλων :
  • ανώτερη επίγνωση τακτικής κατάστασης (situational awareness)
  • την δυνατότητα στοχοποίησης εχθρικών μαχητικών χωρίς να κάνει χρήση των αισθητήρων του αεροσκάφους του -με ότι αυτό συνεπάγεται-
  • επικοινωνίες ανθεκτικές σε ηλεκτρονικά αντίμετρα
,παράλληλα με την ανάπτυξη κατάλληλων τακτικών για την μεγιστοποίηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων.Μέσω κατάλληλης οθόνης στο πιλοτήριο κάθε ιπτάμενος έχει την ευκαιρία να ελέγχει συνεχώς την θέση του σε σχέση με φίλια και εχθρικά αεροσκάφη, λοιπές απειλές καθώς και την ανάθεση των στόχων σε κάθε ένα από τα ελληνικά αεροσκάφη. Να σημειωθεί ότι τα ΕΜΒ-145 είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση τoυ Link-16 αρκετές φορές στο παρελθόν σε συνεργασία με μαχητικά συμμαχικών χωρών όπως πχ με τα μαχητικά Rafale του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle κατά την διάρκεια άσκησης στην Κρήτη το 2008 . Προς το παρόν τα μόνα συστήματα των Ελληνικών ΕΔ με δυνατότητα Link-16 είναι τα 4 Erieye EMB-145 της 380, τα καινούργια F-16 Block52 Adv που παραλαμβάνουμε και οι 6 μοίρες Patriot PAC-3 της ΠΑ.

Σε ότι αφορά τα νέα μαχητικά της 335 Μοίρας, έχουν παραληφθεί μέχρι στιγμής 21 αεροσκάφη και απομένει η παραλαβή 4 διθέσιων και 5 μονοθέσιων F-16.Οι αφίξεις των νέων μαχητκών θα ολοκληρωθούν εντός των προσεχών εβδομάδων ανεβάζοντας έτσι την δύναμη της 335 σε 30 μαχητικά. Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της ΠΑ για το αν θα παραμείνουν όλα τα α/φ στον Άραξο ή αν θα επανενεργοποιηθεί κάποια εκ των 334 ή 342 Μοιρών για να στεγάσει αριθμό F-16Bl52+ Adv.
εν κρυπτώ