6.11.09

Ερντογάν: "Kαι τώρα ας μιλήσουμε για το Αιγαίο"


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 06 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009

Πρωτοσέλιδο στην πλειονότητα του Τουρκικού τύπου σήμερα η επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου .

Εκτενείς αναφορές και αναλύσεις στο περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη στις 30 Οκτώβρη και στην οποία περιλαμβάνονται μια δέσμη προτάσεων για την ενδυνάμωση των
σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών .
Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Ερντογάν διατύπωσε σειρά προτάσεων για την δυνατότητα συνεργασίας και τόνισε ότι " H γραμμή "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες είναι η προτεραιότητα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας τέλος την ελπίδα του ότι: "Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος μπορεί να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια."

Στο κλίμα της επιστολής Ερντογάν η γνωστή για τα "φιλελληνικά" της αισθήματα Tερτζουμάν (Tercuman) αναφέρει "Και τώρα άνοιγμα για το Αιγαίο ".Τους άνοιξε η όρεξη .sportime.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο σκοτάδι το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν

Καμιά διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση για τις διαρροές ότι η Τουρκία ζητάει διάλογο εφ' όλης της ύλης. Συνάντηση χτες του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό, αρμόδιο για θέματα της ΕΕ

Συστηματικά και συγκροτημένα, ενθαρρυμένη από τη στάση και της ελληνικής κυβέρνησης, η Αγκυρα ξεδιπλώνει την προσπάθεια να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την ΕΕ και να διαμορφώσει ευρύ θεματολόγιο για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, στο πνεύμα της συμφωνίας του Ελσίνκι. Χτες, ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, βρέθηκε στην Αθήνα και συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό το περιεχόμενο των προτάσεων για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, αίτημα το οποίο εγγράφως έχει διατυπώσει με επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου στις 30 Οκτώβρη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Η ύπαρξη της επιστολής, καθώς και κάποιες πληροφορίες γύρω από το περιεχόμενό της, έγιναν γνωστά από ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού, μια μέρα (Τετάρτη) πριν την άφιξη του Εγκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η δημοσιοποίηση της επιστολής γίνεται για να δημιουργήσει την εικόνα μιας Τουρκίας έτοιμης να συνομιλήσει και να επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες με την Ελλάδα, βάζοντας στο τραπέζι πάγιες διεκδικήσεις πέρα από την υφαλοκρηπίδα. Η εικόνα αυτή θα βοηθήσει την Αγκυρα να εξασφαλίσει θετική έκθεση για την πορεία της προς την ΕΕ από την Κομισιόν τον προσεχή Δεκέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η επιστολή Ερντογάν παραλήφθηκε στις 30 Οκτώβρη, κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός θέτει όλα τα ζητήματα που η Τουρκία εγείρει σε βάρος της Ελλάδας, καθώς και προτάσεις για μια διαδικασία επίλυσής τους. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις προτάσεις κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ τις χαρακτήριζαν «προχωρημένες». Για την επιστολή ενημερώθηκε και η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Στεφάνου.

Το πνεύμα της επιστολής άφησε χτες να διαφανεί και ο Μπαγίς, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «θετικά μηνύματα» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία και αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτώβρη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προς τον ομόλογό του της Ελλάδας, είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές «σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», όλη δηλαδή η ατζέντα των τούρκικων διεκδικήσεων. Τέλος, ο Μπαγίς χαρακτήρισε «σημαντικές εξελίξεις» την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, αλλά και τη δική του στην Αθήνα.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Επιστολή Ερντογάν στον Παπανδρέου για περαιτέρω συνεργασία
Συνέχεια της πρόσφατης πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί την Τουρκία και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου της πρωτοβουλίας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται ότι είναι η επιστολή που απηύθυνε, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, ο τελευταίος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην επιστολή, που ανακοινώθηκε χθες στην Άγκυρα, εκφράζεται η βούληση της τουρκικής κυβέρνησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, εκφράζεται η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης «να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα», που σκιάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Αιγαίο, Κυπριακό και Θράκη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική».
Την ύπαρξη της επιστολής αυτής αποκάλυψε χθες νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος (μαζί με τον αναπληρωτή του Πάνο Μπεγλίτη), κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο οποίος είχε προηγουμένως διαδοχικές «εθιμοτυπικού χαρακτήρα», όπως τις ονόμασε, συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρτ και Τουρκίας Μεχμέτ Γκογκούζ. Ο τελευταίος ήταν αυτός που παρέδωσε την επιστολή Ερντογάν στον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σήμερα συναντάται, καθόλου συμπτωματικά βεβαίως, με τον Τούρκο διαπραγματευτή για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίζ, που επισκέπτεται την Αθήνα.

Από ελληνικής πλευράς ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον Τούρκο πρέσβη το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και γενικότερα των τουρκικών προκλήσεων ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «θέλουμε να θέτουμε όλα τα θέματα υπό πολιτικό έλεγχο, για να μην υπάρχουν σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», ο Ερντογάν «διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογράμμισε ότι «η γραμμή “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Για την επιστολή Ερντογάν ο εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη ενημέρωσης του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «η αναγκαία εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που πάντα επιδίωξε η Ν.Δ., βασίζεται και προϋποθέτει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής των Ελλήνων, του ελληνικού λαού».
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Το σχόλιό μας:

-Δεν συζητάμε τίποτα.
-Διεκδικούμε κάθε τι που ήταν Ελληνικό- Ελληνοκυπριακό.
-Όποιο αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο Ελλάδος ή Κύπρου, θα καταρρίπτεται.
* Όποιο πολεμικό σκάφος παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, θα βυθίζεται.
* Μπορείτε να τα πείτε αυτά κ. Πρωθυπουργέ; -Και να τα εννοείτε.
* Αν έχετε τη θέληση και το θάρρος, πέστε τα.
EFENPRESS
* Να είστε σίγουρος ότι ΜΟΝΟ αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι Τούρκοι.