11.11.09

Aσφάλεια με συνταγή FBI



Posted: 10 Nov 2009 05:45 AM PST

Σε υπηρεσία τύπου FBI μετατρέπει την Ασφάλεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προσθέτοντας στον προσανατολισμό της και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, που κατά την άποψή του βρίσκεται πίσω από όλες τις εγκληματικές δραστηριότητες.

Η νέα υπηρεσία δεν θα έχει στον τίτλο της τη λέξη «Ασφάλεια», που κατά τον υπουργό παραπέμπει σε άλλες εποχές και δεκαετίες, ενώ θα έχει αρμοδιότητες σε ολόκληρη τη χώρα, από την Κρήτη έως τον Εβρο και από τα νησιά του Αιγαίου έως το Ιόνιο.

Στο στόχαστρο της νέας υπηρεσίας θα βρίσκονται οι εξής εγκληματικές δραστηριότητες, που σήμερα είναι στην αρμοδιότητα διαφόρων υπηρεσιών Ασφαλείας:

1. Το οργανωμένο έγκλημα.
2. Τα ναρκωτικά.
3. Το οικονομικό έγκλημα.
4. Το ηλεκτρονικό έγκλημα.
5. Η διακίνηση παράνομων οικονομικών μεταναστών.
6. Η διακίνηση γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική τους εκμετάλλευση (trafficking).
7. Οι ανθρωποκτονίες.
8. Τα αδικήματα που υπάγονται σήμερα στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ηθών και Λεσχών.
9. Οι εκβιάσεις κ.ά.

Οπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει σκοπό να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του ελληνικού FBI ακόμα και στις προμήθειες των νοσοκομείων, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς που ασχολούνται με θέματα υγείας.

Στη νέα υπηρεσία δεν θα υπαχθεί η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία έχει διαφορετικό αντικείμενο (ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις ανηλίκων, όπως παραβατικότητα, κακοποιήσεις κ.λπ.), ενώ δεν αποκλείεται να υπαχθεί και η Αντιτρομοκρατική, αφού κατά τον κ. Χρυσοχοϊδη η τρομοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μορφή του οργανωμένου εγκλήματος.

Η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει εκ βάθρων το οικοδόμημα των υπηρεσιών Ασφαλείας στην Αστυνομία οφείλεται στους εξής παράγοντες.

* Κατ' αρχάς στην πεποίθησή του ότι όλες οι εγκληματικές δραστηριότητες, ακόμα και η πλειονότητα των ανθρωποκτονιών, έχουν οικονομικό κίνητρο, γι αυτό οι επιμέρους τομείς (ναρκωτικά, εγκλημάτων κατά ζωής, δίωξη οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ.) πρέπει να κινούνται παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση.
* Δεύτερον, στη βεβαιότητά του ότι οι υπηρεσίες Ασφαλείας βρίσκονταν σε τέλμα.
* Και. τρίτον, ότι η έκρηξη βίας και ανομίας οφείλεται, εκτός των άλλων παραγόντων, στη διάλυση και την αδράνεια των υπηρεσιών.

Οι δρομολογούμενες αλλαγές οφείλονται επίσης στην πεποίθηση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι το έγκλημα «που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» έχει εισέλθει στην οικονομία και ότι από το οργανωμένο έγκλημα διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά.

«Μόνο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπιασε πριν λίγες μέρες από παράνομες δραστηριότητες 5 εκατομμύρια ευρώ», έλεγε χθες σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ανέφερε επίσης άλλη μια περίπτωση σύλληψης Αλβανού, ο οποίος είχε αγοράσει με τα υπέρογκα παράνομα κέρδη του κότερα.
(en kripto)

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν προσδιόρισε χρονικά την έναρξη λειτουργίας του «FΒΙ αλά ελληνικά» και είπε ότι οι επιμέρους πτυχές του θέματος είναι ακόμα υπό μελέτη. Είπε επίσης ότι η νέα υπηρεσία θα υπάγεται στον αρχηγό της Αστυνομίας.

Διευκρίνισε ακόμα ότι το επιχειρησιακό κομμάτι της Αστυνομίας θα έχει ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας, και τη γενική εποπτεία ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου.

Σχετικά με την Αντιτρομοκρατική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μετακινηθούν 12 αξιωματικοί με μεγάλη εμπειρία και έκανε λόγο για πλήρη διάλυση αυτής της υπηρεσίας.

«Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και αναφέρθηκε στη νεοτρομοκρατία, επισημαίνοντας τις τεράστιες διαφορές που έχει με τις ένοπλες οργανώσεις των περασμένων δεκαετιών («17 Νοέμβρη», «ΕΛΑ» κ.λπ.).

Είπε επίσης ότι οι οργανώσεις που δρουν σήμερα (δεν θέλησε καν να τις πει τρομοκρατικές) είναι ένα με το οργανωμένο έγκλημα και το χρήμα και ότι αποτελούν μία σμίξη που δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα