20.11.09

Συνέλαβαν λαθρανασκαφείς



Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, 09:20

Στην σύλληψη τριών ανδρών, που προετοίμαζαν παράνομη αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της Βελβίνας, προχώρησαν οι άνδρες του Α.Τ. Ναυπάκτου.

Εδώ και ένα μήνα, η ομάδα των αρχαιοκάπηλων -οι δύο εξ αυτών είναι κάτοικοι Ναυπάκτου και ο ένας από το Αντίρριο- επισκέπτονταν την Βελβίνα και εκτελούσαν εκσκαφές σε διάφορα σημεία.

Οι συχνές, όμως, επισκέψεις στην περιοχή, αλλά και ο θόρυβος από τα αλυσοπρίονα που χρησιμοποιούσαν για να απομακρύνουν τα δέντρα, τους πρόδωσε, και έτσι κάτοικοι της περιοχής αλλά και κυνηγοί ενημέρωσαν το Δασαρχείο Ναυπάκτου και την αστυνομία.

Δασοφύλακες και Aστυνομικοί σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση τους συνέλαβαν επί τω έργω.

Οι τρείς άνδρες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ναυπάκτου, απ' όπου μετά την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου.

Ωστόσο, αν και την ημέρα της σύλληψης οι τρεις άνδρες ομολόγησαν τις πράξεις τους στους Aστυνομικούς, χθες αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Aστυνομίας, στην κατοχή τους βρέθηκαν εργαλεία που διευκόλυναν την ανασκαφή, αλλά και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός.

Να σημειωθεί ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Βελβίνας Ελληνικού εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται συστηματικές ανασκαφές από αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή του αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Νίκο Καλτσά, και την καθηγήτρια αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλίκη Μουστάκα.

Ο χώρος, παρά τις εκκλήσεις των αρχαιολόγων, αλλά και του εκπολιτιστικού συλλόγου Βελβίνας, παραμένει ουσιαστικά αφύλαχτος και απροστάτευτος.

Τελικό αποτέλεσμα, να γίνεται εύκολα «βορά» στις επιθυμίες των όποιων ενδιαφερόμενων.
zougla.gr/EFENPRESS